Detall Notícia

Oltra advoca per la cooperació política entre el Consell i la Diputació de Castelló per a ordenar les polítiques socials des de la lleialtat institucional

14/11/2017

La vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha destacat la importància de "la lleialtat institucional i la cooperació entre governs" que centre a les persones en l'acció política i que solucione els problemes de la ciutadania, i ha celebrat que aquesta siga la premissa que regeix la relació entre el Consell i la Diputació de Castelló per a "posar ordre" en aquelles matèries de caràcter social en les quals comparteixen competències.

La vicepresidenta, Mónica Oltra, i el president de la Diputació de Castelló, Javier Moliner, han presidit a Castelló la constitució de la Taula Tècnica de Coordinació i Cooperació Social Generalitat-Diputació de Castelló, que naix fruit del compromís de les dos institucions per crear un espai de diàleg i coordinació interinstitucional en l'àmbit de les polítiques socials.

Oltra ha assenyalat que, la intenció de les dos institucions, és un canvi cap a un model de cooperació i col·laboració política per a posar ordre i harmonitzar les infraestructures i serveis en les quals les dos institucions estan intervenint, de manera que "puguem ser eficients i eficaces i treballar perquè cada institució arribe on li correspon en funció de les seues competències". 

La vicepresidenta ha explicat que, durant la reunió de la Taula, s'han tractat els principals temes a abordar en matèria social, i ha posat l'accent principalment en la inversió en infraestructures socials, ja que juguen un paper fonamental "no solament en l'atenció a les persones en situació de vulnerabilitat sinó també en la bretxa existent entre les poblacions de l'interior i de la costa de la província de Castelló". 

Respecte a açò, ha defensat un canvi del model productiu en l'àrea social amb una inversió en recursos i infraestructures socials en els municipis més xicotets de l'interior de la província "que pot frenar la despoblació i donar vida econòmica a les comarques i municipis de l'interior". 

En aquest sentit, ha assenyalat l'engegada d'unitats de respir, habitatges tutelats i centres d'atenció primerenca com a recursos que faciliten la permanència de les persones en els seus municipis sense la necessitat de desplaçar-se a altres localitats. També ha assenyalat la implantació del Servei d'Ajuda a Domicili municipal per a persones en situació de dependència que ja ha començat a funcionar en alguns municipis i que el pròxim any està previst que s'amplie a molts més. 

Entre altres temes que s'han tractat en la reunió de la Taula, destaquen els relacionats amb els recursos per a combatre la violència de gènere, la col·laboració en la Xarxa d'Innovació i Qualitat dels Serveis Socials i, especialment, en els serveis socials de base. 

En aquest sentit, Oltra ha recordat l'increment pressupostari destinat a reforçar els equips base municipals de la província de Castelló, que amb el finançament de la conselleria enguany ha permès la contractació de 88 professionals enfront dels 199 del passat any. 

Així mateix, ha destacat la inversió en els municipis de la província de Castelló a través de les línies nominatives als ajuntaments en les diferents àrees socials, i que enguany ha sigut de 18.120.658 euros. 

Composició de la Taula

La Taula Tècnica de Coordinació i Cooperació Social Generalitat-Diputació de Castelló ha quedat formalment constituïda i, a partir d'ara,i tal com ha explicat la vicepresidenta, "tindrà un caràcter més tècnic per a anar abordant els diferents temes que s'han plantejat". 

La composició de la Taula estarà formada per part de la Generalitat per la Sotssecretaria, com a coordinadora de la delegació de la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives, els i les titulars de la Secretària Autonòmica de Serveis Socials i Autonomia Personal i de la Secretària Autonòmica d'Inclusió i Igualtat, al costat de la titular de la Direcció territorial de Castelló. 

Per part de la Diputació de Castelló, estarà composta pel diputat que té encomanades les funcions similars a la Sotssecretaria, i els diputats i diputades de les àrees de Serveis Socials i Inclusió i Igualtat.

Arxius relacionats