Detall Notícia

Oltra anuncia una Estratègia Valenciana per a la Igualtat i la Inclusió del Poble Gitano

07/04/2016
Oltra anuncia una Estratègia Valenciana per a la Igualtat i la Inclusió del Poble Gitano

La vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mònica Oltra, ha anunciat que el Consell posarà en marxa una Estratègia Valenciana per a la Igualtat i la Inclusió del Poble Gitano, en col·laboració amb totes les entitats representatives, i que pretén ser el punt de partida sobre el qual abordar aquelles qüestions pendents per a la integració d'aquest col·lectiu.

Oltra ha realitzat aquestes declaracions en la presentació de la campanya institucional amb motiu de la celebració del Dia Internacional del Poble Gitano, on ha concretat que, de manera immediata, es convocaran els diferents agents implicats, administracions, entitats i experts, amb l'objectiu de traçar una sèrie de mesures que contribuïsquen a avançar en la igualtat del poble gitano.

Aquesta Estratègia Valenciana abordarà qüestions com la millora de la qualificació professional, l'accés al mercat laboral, la reducció del percentatge de llars de famílies gitanes considerats com a infrahabitatges i la reducció de les desigualtats socials en l'àmbit de la salut, segons ha explicat la vicepresidenta.

Ha defés que, a més d'abordar aquestes qüestions, des de la seua Conselleria també veuen important, per a avançar en la integració, el reconeixement de la llengua romaní, pròpia del poble gitano, com a llengua pròpia de la Comunitat Valenciana, junt amb el valencià i el castellà, ja que aquest és un gest que serveix per a "visibilitzar" la realitat i la història d'aquest col·lectiu, "que és del que es tracta".

Al seu parer, la posada en marxa d'aquesta estratègia és necessària perquè el poble gitano és un dels col·lectius que més ha patit l'exclusió en tot el món i a pesar dels significatius avanços de les últimes dècades, l'exclusió continua. Per aquest motiu considera fonamental "sensibilitzar la població denunciant el racisme i invitant a desfer estereotips i prejudicis".
En aquest sentit, la campanya institucional va en el camí de la conscienciació i la visibilització de la situació de discriminació, gitanofòbia i racisme perquè segons ha assegurat part de l'origen en les situacions d'exclusió i discriminació té les seues arrels en "el desconeixement d'aquestes realitats i en els estereotips i prejudicis construïts contra aquest col·lectiu, encara més greu per segles d'exclusió i persecució".

Es tracta, ha matisat la vicepresidenta, de visualitzar que és possible no discriminar el poble gitano, "volem traslladar una imatge de normalitat en la igualtat i en la convivència i aprofitem un missatge en positiu: «Gitanítza't per la Igualtat". Volem combatre la imatge social negativa i estereotipada de la comunitat gitana, tan arrelada en la nostra societat, visibilitzant la pluralitat i diversitat existents dins del poble gitano.

La campanya institucional, amb un cost estimat de 16.000 euros, estarà present en les ciutats de València, Castelló i Alacant, on es distribuirà en col·laboració amb els ajuntaments, i també en altres municipis de les tres províncies en col·laboració amb les diputacions provincials. A més es difondran en centres educatius i sanitaris.

Declaració institucional

També ha avançat que el Consell aprovarà demà una declaració institucional sobre el Dia Internacional del Poble Gitano i es posaran banderes al·lusives en el Palau de la Generalitat i en la seu de la Vicepresidència, Igualment se celebrarà una recepció a les entitats en el Palau, per "aconseguir el reconeixement institucional del poble gitano a la Comunitat Valenciana, així com del romaní, que també forma part de la nostra diversitat lingüística".

Paral·lelament, la Conselleria, en col·laboració amb l'Ajuntament i la Universitat d'Alacant, han organitzat per al 12 d'abril la commemoració d'aquest dia, amb un acte institucional i amb unes jornades de reflexió sobre la 'Situació i reptes del Poble Gitano, que es tancarà amb un concert en la Conxa de l'Esplanada.

La vicepresidenta Mònica Oltra s'ha compromés a "promoure mesures que reduïsquen la desigualtat que afecta les persones gitanes, especialment en l'àmbit educatiu, tan important per a la igualtat d'oportunitats de les futures generacions".

Igualment, ha mostrat l'interés del Consell a afavorir la "participació activa de gitanos i de gitanes en tots els àmbits i espais de la nostra societat", a lluitar contra la discriminació i la creixent gitanofòbia, que limita el desenvolupament personal i professional de les gitanes i els gitanos, atenta contra la dignitat de les persones i vulnera drets fonamentals".

Arxius relacionats