Detall Notícia

Experts en càncer de mama uneixen criteris sobre els millors diagnòstics i tractaments

27/05/2016

Experts en càncer de mama de diferents especialitats mèdiques s'han reunit en la III Jornada de la Unitat Funcional de Mama, organitzada per aquesta unitat de l'Hospital General. Enguany els dos eixos centrals de la jornada han abordat les controvèrsies sobre el diagnòstic del càncer de mama i sobre els tractaments d'aquesta malaltia.

La jornada ha sigut inaugurada per la secretària autonòmica de Salut Pública, Dolores Sales, la qual ha destacat "una disminució del 28% de la mortalitat per càncer de mama a la Comunitat gràcies als programes de cribratge i a les millores dels tractaments", malgrat l'augment de la prevalença del càncer de mama, ja que s'estima que una de cada vuit o deu dones tindrà càncer de mama al llarg de la seua vida.

Sales ha explicat que el procés de l'atenció sanitària del càncer de mama ha servit d'exemple en el canvi del model assistencial centrat en les persones, per la visió integral, l'estructura multidisciplinària i l'establiment de vies ràpides d'atenció.

Per la seua banda, el director gerent de l'Hospital General, Enrique Ortega, ha destacat el treball que exerceixen tots els professionals de la Unitat Funcional de Mama, que compleix una dècada en l'hospital, per a oferir un tractament integral als pacients.

Carlos Fuster, cap de la Unitat Funcional de Mama de l'hospital i president del comité organitzador de la jornada, ha insistit en el paper fonamental d'aquestes unitats, on "especialistes de diferents especialitats, oncòlegs mèdics i radioteràpics, cirurgians de mama i cirurgians plàstics, radiòlegs, patòlegs, rehabilitadors i psicòlegs treballen de manera conjunta les necessitats i l'evolució dels pacients, i això els permet aconseguir millors resultats".
En la jornada s'han defensat els beneficis dels programes de detecció precoç de càncer de mama que en els últims anys estan sent molt qüestionats. En aquesta línia s'ha exposat el gran paper que té l'atenció primària en aquesta matèria, on s'aplica la via ràpida per a la derivació de la patologia mamària a les unitats hospitalàries.

En el diagnòstic s'ha exposat la importància de la càrrega tumoral a nivell axil·lar, els últims avanços en medicina nuclear i la necessitat d'implantar la biòpsia dirigida per ressonància en les unitats de patologia mamària.

S'ha presentat el projecte "Life" d'història clínica integrada, que millora l'atenció als pacients mitjançant la millor gestió de la informació per a optimitzar els processos assistencials de les unitats funcionals de mama.

D'altra banda, la jornada ha abordat els últims avanços en matèria de tractaments. Així, s'han presentat les noves tècniques de detecció del gangli sentinella amb partícules paramagnètiques, noves formes d'optimització de la radioteràpia en pacients de baix risc, les novetats en els tractaments neoadjuvants, com també l'ús de plataformes gèniques del Servei Valencià de Salut, decisives per a la presa de decisions terapèutiques, sense oblidar també els avanços en reconstrucció mamària. En definitiva, teràpies que permeten individualitzar els tractaments al màxim i oferir una medicina molt més personalitzada.

Club de mama de l'Hospital General de València

El tancament de la jornada ha comptat amb una taula organitzada per la Unitat de Psicologia Clínica de l'hospital, en la qual s'ha insistit en la importància de la participació del pacient, tant en el procés de diagnòstic com en la fase terapèutica de la malaltia.

En aquest sentit, el Club de Mama del General és un bon exemple d'aquesta participació, ja que l'hospital ha promogut la implicació dels pacients, oferint-los un espai físic en l'hospital on reben formació setmanal dels professionals. Aquestes sessions setmanals afavoreixen l'acostament i confiança dels pacients, en la majoria dones, amb els professionals en un espai més distés.

El Club de Mama funciona des de fa sis anys en l'hospital i disposa de pacients experts que serveixen de suport per a resoldre dubtes i inquietuds de les dones que s'enfronten per primera vegada a la malaltia. El club organitza tallers setmanals en l'hospital, reunions, excursions i diferents activitats encaminades a donar suport als pacients i als seus familiars.

Arxius relacionats