Detall Notícia

Igualtat garantirà que les persones majors tinguen una plaça residencial prop del seu entorn familiar

25/10/2016
Igualtat garantirà que les persones majors tinguen una plaça residencial prop del seu entorn familiar

La Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives garantirà que totes les persones majors que sol·liciten atenció residencial tinguen accés a un plaça pública o pagada amb fons públics en igualtat de condicions, amb major llibertat d'elecció i el més prop possible del seu domicili i del seu entorn familiar, de manera que es senta "com a casa".

Així ho ha anunciat la vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, durant la presentació de 'Queda't a prop', el Pla de Reordenació del Sector Residencial per a persones majors de la Comunitat Valenciana, que suposa "una reforma del sector tenint en compte les necessitats de l'usuari, la qualitat del servei i garantint unes condicions laborals dignes per als professionals dels centres".

Reordenació del sector

La vicepresidenta ha explicat que les persones són el centre de les polítiques del Consell, i per això este pla s'ha estructurat tenint en compte les necessitats de les 10.508 persones que ocupen una plaça sostinguda amb fons públics, i de les vora 3.400 que estan a l'espera de poder entrar en una residència i que no ho han pogut fer per la falta d'infraestructures en este àmbit.

Així, ha denunciat la falta d'inversió en esta àrea durant els últims 20 anys, dues dècades durant les quals l'antic govern va apostar per un model "comercialitzat" en què no es tenien en compte les necessitats dels residents, amb un "model d'accessibilitat pervertit que privilegiava uns pocs, un negoci d'amics que es va situar per damunt de les persones".

L'objectiu, ha indicat, és garantir la proximitat al propi domicili de l'usuari, per la qual cosa en els casos en què les residències sostingudes amb fons públics no disposen d'una plaça a menys de 20 quilòmetres de distància, la Conselleria oferirà una prestació de garantia perquè l'usuari puga romandre el més prop del seu entorn familiar, una cosa que fins ara no sempre ocorria.

La vicepresidenta ha explicat que esta mesura, que implica l'establiment d'un preu públic per plaça, beneficiarà les rendes inferiors als 1.000 euros mensuals, ja que ara l'usuari només haurà d'aportar el copagament que ja està establit en funció de la seua renda, i li garantirà un mínim de diners per a la seua autonomia, 200 euros al mes, a més de les dues pagues.

El pla per a la reestructuració del sector públic s'ha elaborat tenint en compte els criteris objectius de les necessitats poblacionals, per a la qual cosa prèviament s'ha elaborat una mapificació dels recursos disponibles, a partir de la qual s'han orquestrat diverses mesures, com ara la construcció de nous centres i un increment pressupostari de l'11,55% en el pressupost de millora i condicionament de centres, fins a aconseguir els 3,1 milions d'euros.

La vicepresidenta ha assenyalat que este pla també inclou una col·laboració estreta amb diputacions i ajuntaments, que es va a plasmar a través de l'ampliació de les places municipals concertades, que creixeran en 547 en centres de dia i en 137 en centres diürns, i amb la recuperació de projectes que la falta d'inversió de l'antic govern va paralitzar i que ara es volen recuperar.

Un altre aspecte que s'aborda des d'este Pla és la creació del concert social per a les residències del tercer sector, cosa que permetrà que les 1.363 places que actualment gestionen estes entitats passen del model de la subvenció al concert, una mesura que incrementa l'estabilitat i redueix la burocràcia.

"Este canvi acaba amb la discrecionalitat de les ajudes, permet millorar les condicions laborals i la seguretat de l'entitat, a més de crear un marc legal que repercuteix en la millora dels drets dels usuaris" ha assenyalat la vicepresidenta, qui ha explicat, que per a això es va a modificar la llei de Serveis Socials, i posteriorment es desenvoluparà el concert social a través d'un decret en 2018.

Respecte al sector d'accessibilitat, a principis de l'any que ve es procedirà a la concertació d'un total de 3.300 places, a través d'un concurs obert a totes les empreses, amb la incorporació de les clàusules socials, les clàusules antimonopoli i primant la qualitat per damunt del cost.

"Amb esta mesura complim amb la sentència del Tribunal Superior de Justícia que va declarar il·legal este tipus de model. Acabem amb un sistema d'adjudicació privilegiat per a uns pocs i afavorim i garantim la pluralitat del sector", ha explicat la vicepresidenta.

Davant de l'abandó que durant anys ha patit el sector, la Conselleria aposta per un canvi de model en què l'únic interés i el centre de la gestió dels recursos públics siga "una atenció de qualitat i la dedicació als residents", amb l'objectiu "d'humanitzar" els centres residencials per a persones majors, de manera que s'assemblen "cada vegada més a una llar on els usuaris troben un entorn afectiu i familiar" ha afirmat Oltra.

Arxius relacionats