Detall Notícia

Igualtat amplia la xarxa d'agents d'igualtat a la Marina Baixa amb 4 punts d'atenció nous

24/04/2018

La Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives ha ampliat la xarxa d'agents d'igualtat a la comarca de la Marina Baixa amb quatre punts d'atenció nous a Altea, la Nucia, la Vila Joiosa i l'Alfàs del Pi, que amb el que ja hi ha a Benidorm donaran cobertura a la comarca.

Així ho ha destacat el secretari autonòmic d'Inclusió i de l'Agència Valenciana de la Igualtat, Alberto Ibáñez, en la jornada celebrada a Benidorm, que ha aglutinat representants i tècnics de serveis socials d'entitats locals de la comarca de la Marina Baixa, i en la qual ha explicat les mesures i les accions contingudes en el Pla valencià d'inclusió i cohesió social (Pla VICS).

Ibáñez ha explicat que la Conselleria està reforçant els serveis d'agents d'igualtat, dins de la seua aposta per una xarxa d'agents d'igualtat ampliada a tota la Comunitat Valenciana basada en "la qualitat, la proximitat i el municipalisme".

Es tracta, segons ha assegurat el secretari autonòmic d'Igualtat, d'"acostar les polítiques d'igualtat entre homes i dones a tot el territori". L'ampliació de la xarxa d'agents d'igualtat , ha precisat, és una de les accions de govern "per complir les mesures acordades en el Pacte valencià contra la violència de gènere i masclista".

Oficines Pangea

En aquesta línia, Ibáñez ha destacat l'impuls del seu departament a la xarxa d'oficines d'atenció a persones migrades Pangea, que en el cas concret de la comarca de la Marina Baixa es tradueix en un increment del 369 % de finançament respecte al 2015.

Així, les cinc oficines Pangea a l'Alfàs del Pi, Altea, Benidorm, Callosa d'en Sarrià i la Vila Joiosa reben enguany 164.600 euros enfront dels 35.872 euros de 2015. Aquesta inversió de la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives va destinada al pagament de les despeses de funcionament i als projectes d'interculturalitat.

Aquest important suport financer a través de línies nominatives, ha assegurat Ibáñez, permet, a més, poder contractar professionals amb titulacions de caràcter social i reforça "el seu paper de mediació intercultural en els àmbits educatiu, social i sanitari".

Sobre aquest tema, ha posat en relleu que a la comarca de la Marina Baixa hi ha pobles amb "més del 40 % i 50 % de població migrant" i ha manifestat que en l'actualitat a les oficines s'està potenciant també oferir assessorament als joves valencians que migren a altres països i a persones refugiades.

Així mateix, Alberto Ibáñez ha subratllat que la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives destina enguany més de 7,5 milions d'euros a les entitats locals i mancomunitats de la comarca de la Marina Baixa a través de línies nominatives per al desenvolupament de programes i manteniment de recursos socials dirigits a diversos col·lectius, la qual cosa suposa un increment del 277 % respecte al 2015, any en el qual s'hi van destinar 2 milions d'euros.

Renda valenciana d'inclusió

En aquest sentit, ha recordat que la nova renda valenciana d'inclusió, que va entrar ahir en vigor, recull el dret de les persones que viuen fora a percebre la prestació des del primer dia que tornen, sempre que hagen residit a la Comunitat Valenciana un total de 5 anys dels últims 10.

Igualment, ha precisat que les millores desenvolupades per la Conselleria en la gestió de la renda garantida de ciutadania a la comarca de la Marina Baixa han permés augmentar cada any les persones que la reben amb incorporacions noves fins a aconseguir que a final de l'any 2017 arribara a la xifra de 729 persones destinatàries i 583 prestacions, un 49 % més que en 2015.

També ha destacat en la trobada l'ampliació a la comarca del programa Jove oportunitat - JOOP, de l'Institut Valencià de la Joventut (IVAJ), que s'ha iniciat a la Vila Joiosa enguany i que va dirigit a joves que van abandonar el sistema educatiu i que, pel baix nivell de formació que tenen, tampoc troben el seu encaix en el mercat.

Alberto Ibáñez ha valorat que aquestes dades responen a l'aposta de la Conselleria per la remunicipalització dels serveis socials a través de l'atenció base i especialitzada, perquè "constitueixen una peça clau en el canvi de model de fer polítiques socials en les quals el centre d'atenció són les persones".

Sobre aquest tema ha subratllat que des de 2015 s'ha fet un increment progressiu de finançament municipal amb l'objectiu de "constituir una xarxa de major proximitat als ciutadans i ciutadanes de la Comunitat Valenciana i garantir l'accés a prestacions bàsiques a les quals tenen dret i que són garantia de la necessària cohesió social".

La jornada de treball amb la comarca de la Marina Baixa, ha indicat Alberto Ibáñez, ha servit també per a "escoltar i així incloure les demandes de la totalitat dels municipis i mancomunitats de la comarca en matèria social".

Quant al Pla VICS ha manifestat que "suposa una resposta coordinada del Govern del Botànic a l'emergència social i el desmantellament dels serveis públics i de les polítiques d'inclusió social" que hi havia a la Comunitat amb l'antic govern.

En la seua intervenció ha desgranat els 3 eixos bàsics i les 6 línies estratègiques i alguns dels objectius i actuacions de l'estructura d'aquest pla que suposa l'eina d'ordenació i direcció estratègica de les accions i mesures d'inclusió vinculades a la Comunitat i que es concreta en 486 actuacions, que han comportat una inversió de 786 milions d'euros en 2017.