Detall Notícia

Oltra destaca la creació de 1.041 places d'atenció primerenca des de 2015

13/06/2018

La vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha destacat l'aposta del Consell per millorar l'atenció primerenca dels xiquets amb trastorn de l'espectre autista (TEA) "amb un increment de recursos i serveis basats en la qualitat i la professionalitat que done resposta a les necessitats que requereixen".

La vicepresidenta, que ha comparegut en la sessió de control de les Corts Valencianes per a respondre a una pregunta sobre aquesta matèria, ha assenyalat l'increment de "1.041 places d'atenció primerenca" des de 2015.

En la seua intervenció, Oltra ha recordat la situació del sector d'atenció primerenca a l'inici de la legislatura i ha assenyalat que, en els últims 10 anys, únicament es va crear un centre d'atenció pediàtrica a Alcoi i tres unitats en centres de salut de València per a l'atenció de xiquets amb TEA.

En 2015, tal com ha explicat la vicepresidenta, hi havia 1.476 places en centres d'atenció primerenca en tota la Comunitat Valenciana. Des de llavors, s'ha augmentat en 1.041 places "per a donar millor atenció i cobertura a nous municipis que no tenien recursos".

Així, en aquests moments hi ha 2.587 places gestionades per entitats locals i entitats sense ànim de lucre, aquestes últimes finançades pel nou règim de concert social. Per províncies, 960 places corresponen a la província d'Alacant, 370 a la província de Castelló i 1.257 places es troben a la de València.

Per al manteniment d'aquestes places, Igualtat destina enguany 12 milions d'euros mitjançant subvencions a entitats locals i l'acció concertada amb les entitats del tercer sector.

Així mateix, la vicepresidenta ha explicat que, fins que entren en funcionament nous centres en projecte o s'incrementen noves places d'entitats locals o per concert social amb entitats, s'ha contractat amb Creu Roja la prestació del servei de centre d'atenció primerenca amb 106 places que atendran 212 xiquets, concretament a Petrer, a València i a Castelló.

Mesures i iniciatives en salut infantil

La vicepresidenta ha recordat la constitució a la fi de 2015 de la Comissió Institucional de Coordinació Sociosanitària integrada per la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives i la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, en la qual es van crear huit grups de treball, entre aquests el d'Infància i el d'Inclusió Sociosanitària.

Aquest últim grup ha elaborat, des de la seua creació, diferents documents i iniciatives com la inclusió d'un apartat específic dedicat a la infància en l'Observatori Valencià de la Salut, el desenvolupament de protocols i procediments de coordinació entre els professionals dels sistemes socials, educatius i sanitaris en l'atenció primerenca, i la millora de l'atenció en salut mental de la infància i l'adolescència, entre altres.

Així mateix, Oltra ha destacat que, a través de l'Estratègia de salut mental de la Comunitat Valenciana (2016-2020), es protocol·litza l'atenció dels xiquets amb TEA amb el disseny d'un procés d'atenció integral "que proporcione un abordatge adequat amb un enfocament integral i una resposta intersectorial, interdisciplinària i multiprofessional a totes les persones amb aquest trastorn".

En aquest sentit, la vicepresidenta ha recordat la presentació, el passat mes de maig, del nou protocol d'atenció primerenca de les conselleries de Sanitat, Educació i Igualtat per a establir els passos a seguir per a un correcte diagnòstic, derivació i tractament dels xiquets amb possibles problemes de desenvolupament.