Detall Notícia

Igualtat formalitza el concert social amb 31 entitats d'Alacant que beneficiarà 2.484 usuaris i usuàries de centres de diversitat funcional

31/07/2018
Igualtat formalitza el concert social amb 31 entitats d"Alacant que beneficiarà 2.484 usuaris i usuàries de centres de diversitat funcional

Un total de 2.484 persones de la província d'Alacant amb diversitat funcional o malaltia mental crònica usuàries de 77 centres gestionats per entitats sense ànim de lucre es beneficiaran del concert social amb la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives per a la prestació de serveis socials especialitzats.

Així ho ha explicat el director general de Diversitat Funcional, Antonio Raya, que ha subscrit el document de formalització de l'acord amb representants de 31 entitats sense ànim de lucre titulars d'aquests centres a la Direcció Territorial d'Igualtat i Polítiques Inclusives d'Alacant.

D'aquesta manera, es formalitza amb les entitats el concert de 2.484 places en centres de diferents tipologies destinats a l'atenció de persones amb diversitat funcional i malaltia mental crònica a la província d'Alacant.

El director general ha recordat que el concert social substitueix el model de subvenció actual, la qual cosa facilitarà als centres "rebre els recursos econòmics en temps i manera, amb el menor perjudici".

Cal assenyalar que el model de subvenció obligava les entitats a sol·licitar una ajuda econòmica de manera anual una vegada es convoquen les bases, la qual cosa de vegades motivava que el pressupost que rebien les entitats poguera variar d'una convocatòria a una altra, cosa que no ocorrerà amb el concert social.

Antonio Raya ha volgut destacar també que aquest concert social "afectarà positivament els treballadors d'atenció directa dels centres i recursos concertats", que en el cas de la província d'Alacant s'estima que podrien ser al voltant de 795 treballadors i treballadores, ja que, en aconseguir-se una millor estabilitat en els pagaments, es dotarà d'una millor estabilitat els llocs de treball.

Per al finançament de les places de la província, la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives disposa d'un pressupost de 37.462.010 euros.

2.484 places en 77 centres

El concert de places, que tindrà una duració d'un any prorrogable a un altre, s'estableix amb les entitats que gestionen tant centres residencials com centres d'atenció diürna destinats a persones amb diversitat funcional i persones amb malaltia mental.

Per a determinar les 2.484 places que s'han de concertar, el director general ha explicat que s'han tingut en compte "les necessitats d'atenció social, la població que actualment està sent atesa i la demanda de places de nova creació en determinades àrees geogràfiques".

D'aquesta manera, per a persones amb diversitat funcional, s'ha establit el concert amb 750 places en centres d'atenció primerenca per a xiquets i xiquetes de 0 a 6 anys, 620 places per a centres ocupacionals per a la integració sociolaboral, 282 per a centres de dia, 454 places per a residències i 84 places d'habitatges tutelats.

Per a persones amb trastorn mental greu, 170 places en centres de rehabilitació i integració social (CRIS), 20 places per a centres de dia, 40 per a residències-CEMM i 64 per a habitatges tutelats.

El director general de Diversitat Funcional s'ha mostrat molt satisfet amb el nou sistema de concert que ordena i regularitza un sector que durant anys "es trobava en una situació irregular, amb una falta de control i inestabilitat que ha repercutit negativament en les mateixes entitats i en els professionals".

A partir d'ara, ha assegurat Raya, es garanteix "la transparència de les ajudes, la qualitat de l'atenció a les persones usuàries, la seguretat financera de les entitats i les condicions laborals dels professionals que treballen en aquestes".

Arxius relacionats