Detall Notícia

La Generalitat exerceix l'acció popular en un cas d'assassinat d'una dona víctima de la violència masclista a Orihuela

14/09/2018

El Consell ha autoritzat a l'Advocacia General de la Generalitat per a exercitar l'acció popular en el cas relacionat amb l'assassinat a Orihuela d'Ivanka, una dona de 60 anys víctima de violència masclista i que va morir estrangulada, suposadament, per la seua parella sentimental a casa.

El succés, ocorregut el 27 d'agost, constitueix un cas de violència de gènere, un problema d'àmbit social públic d'interés general que obliga els poders públics a actuar de manera activa amb l'objectiu d'aconseguir l'eradicació dels maltractaments.

L'article 36 de la Llei 9/2003, de 2 d'abril, de la Generalitat, per a la igualtat entre dones i homes estableix que la Conselleria amb competències en matèria de dona podrà proposar al Consell de la Generalitat l'exercici de l'acció popular, a través de l'Advocacia General de la Generalitat, o d'advocats o advocades col·legiats, en els supòsits d'agressions físiques domèstiques que causen la mort o lesions greus a dones residents a la Comunitat Valenciana.

La Llei integral contra la violència sobre la dona en l'àmbit de la Comunitat Valenciana, 7/2012 de la Generalitat Valenciana, estableix en l'article 58 que la Generalitat exercirà l'acció popular en tots els procediments penals que se seguisquen per delictes de violència sobre la dona amb resultat de mort, i també en els casos en què es genere una alarma social o es produïsquen lesions greus i invalidants. Si és el cas, la Generalitat sol·licitarà sempre la privació de la pàtria potestat del presumpte agressor.

Així mateix, la Llei 10/2005 d'assistència jurídica de la Generalitat disposa que correspon als advocats de la Generalitat integrats a l'Advocacia General de la Generalitat, la representació i la defensa en juí.

Cal recordar que el Consell va aprovar la proposta d'actuació institucional de la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives en cas d'assassinats de dones víctimes de violència de gènere, a fi d'unir esforços i de visibilitzar de manera conjunta el rebuig dels actes de violència de gènere, en els casos en què es produïsca la mort d'una dona o dels seus fills o filles a la Comunitat Valenciana.

Aquest protocol inclou, com a norma general, la realització d'una concentració de repulsa a la porta del Palau de la Generalitat i en la de cada una de les conselleries.

Arxius relacionats