Detall Notícia

Oltra: 'El finançament és la reivindicació més peremptòria i important que té la Comunitat Valenciana sobre la taula en aquest moment'

14/09/2018
Oltra: "El finançament és la reivindicació més peremptòria i important que té la Comunitat Valenciana sobre la taula en aquest moment"

La vicepresidenta i portaveu del Consell, Mónica Oltra, ha assegurat que la reforma del sistema de finançament és "la reivindicació més peremptòria i important que té la Comunitat Valenciana sobre la taula en aquest moment".

Així ho ha assegurat la portaveu del Consell durant la roda de premsa posterior en la reunió setmanal del Govern Valencià, en què Oltra ha informat de la creació de l'Alt Comissionat per al Finançament de la Comunitat Valenciana, que "dona presència" a aquesta reivindicació en un context de "voluntat general perquè es tracte, el mes de setembre, la reforma del sistema de finançament de les comunitats autònomes".

La vicepresidenta ha recordat que "hi havia un compromís del Govern anterior que abans que acabara l'any 2017 hi hauria un nou sistema de finançament", caducat des de 2014, un compromís que, igual que "uns altres d'una altra índole", no s'ha complit, "un empastre que el Govern de Mariano Rajoy no va poder arreglar o no va voler arreglar-lo".

Durant la intervenció que ha fet en la roda de premsa, Oltra ha posat l'accent que el sistema de finançament "és la garantia dels drets dels homes i les dones que viuen en aquesta comunitat", ja que garanteix "una bona sanitat; una bona atenció a la dependència dels serveis socials; una bona educació per als nostres xiquets i xiquetes; una política inversora en matèria d'habitatge, en matèria d'infraestructures, en matèria d'obra pública, en matèria d'obres sostenibles i de lluita contra el canvi climàtic, en matèria de creació d'ocupació...".

Per aquest motiu, la vicepresidenta s'ha mostrat convençuda que si el president del Govern d'Espanya, Pedro Sánchez, "aconsegueix un sistema de finançament concorde al marc constitucional i garanteix la suficiència financera de tots els territoris, perquè nosaltres sempre hem projectat aquest nou sistema de manera positiva per a tots els territoris, però sabent que el territori més perjudicat és el territori valencià; si el president Sánchez aconsegueix això, per descomptat haurà aconseguit el projecte de la legislatura".

Alt Comissionat per al Finançament

L'Alt Comissionat per al Finançament de la Comunitat Valenciana proporcionarà suport a la Presidència de la Generalitat i a la persona titular de la conselleria competent en matèria d'hisenda, "en el nou període de negociació del futur sistema de finançament autonòmic", ha explicat la vicepresidenta.

El componen José Antonio Pérez García i Rafael Beneyto Cabanes, actuals representants en el Comité Tècnic Permanent d'Avaluació del Sistema de Finançament. A més, experts que han nomenat Les Corts per al finançament autonòmic actuaran com a assessors de l'Alt Comissionat.

12.191 iniciatives de control parlamentari

En un altre ordre de coses, el Consell ha donat compte de l'informe de l'activitat parlamentària en el sisé període de sessions (des de l'1 de gener fins al 15 de juliol) de la IX legislatura.

Durant aquests mesos, el Consell ha atés 12.191 iniciatives de control parlamentari de l'acció de govern. En concret, el president de la Generalitat, Ximo Puig, ha respost a 40 preguntes d'interés general que han formulat els síndics dels grups parlamentaris.

A més, segons ha informat la vicepresidenta, la resta de membres de l'executiu valencià han contestat a 32 interpel·lacions; van fer 58 compareixences en ple i en comissions parlamentàries, i van respondre a 156 preguntes orals en ple.

Arxius relacionats