Detall Notícia

Oltra aposta per 'un envelliment actiu i de qualitat' amb els avanços mèdics, tecnològics i socials necessaris

08/11/2018

La vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha destacat la necessitat d'impulsar des dels poders públics "mesures que aposten per un envelliment actiu i de qualitat amb els avanços mèdics, tecnològics i socials necessaris" com a resposta adequada a l'actual ritme d'envelliment i a la transformació demogràfica i social que s'està produint.

La vicepresidenta ha inaugurat a Alacant la IV Jornada Nacional de Psicologia de l'Envelliment: Nous Perfils de Majors. Adaptant la Intervenció als Nous Temps, organitzada pel Col·legi Oficial de Psicologia de la Comunitat Valenciana i el Consell General de Psicologia d'Espanya.

Oltra ha assenyalat que, en aquests moments, Espanya ocupa el quart lloc en el rànquing mundial amb més esperança de vida i que en 20 anys podria ser líder mundial amb 85,8 anys. En el cas de la Comunitat Valenciana, es preveu que en 12 anys hi haurà al voltant d'un milió i mig de valencianes i valencians majors de 65 anys.

Davant d'aquesta nova configuració de la societat, la vicepresidenta ha indicat que s'està treballant en l'elaboració del Pla valencià d'envelliment actiu, un pla que permetrà "crear recursos en funció de les necessitats de la població pensant més en els drets de les persones que en altres interessos".

Aquest pla té com a línies i objectius estratègics la centralitat de la persona; l'amigabilitat de l'entorn amb espais inclusius, accessibles i segurs; la responsabilitat de l'Administració pública per tal de garantir la universalitat dels serveis i prestacions; la participació i apoderament, i la investigació i innovació.

La vicepresidenta ha insistit en la necessitat que siguen les persones majors les "protagonistes del seu propi procés vital amb l'apoderament i participació en la societat que mereixen, reconeixent el seu valor i la seua contribució social i econòmica al progrés".

Per a això, ha assenyalat, és necessari "combatre la soledat no desitjada de les persones majors, evitar discriminacions per raó d'edat i oferir la possibilitat d'una vida activa i participativa", així com previndre la violència de gènere en el col·lectiu de les persones majors que, "encara que no és palesa, és un fet present".

Oltra ha recordat també algunes de les iniciatives i mesures que s'han posat en marxa des de la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives per a la garantia de drets i també per al suport i assistència a les persones majors, com el foment dels recursos que afavoreixen l'autonomia i la permanència de les persones majors en el seu entorn; la inversió per recuperar l'atenció a la dependència i acabar amb les llistes d'espera, i el canvi en profunditat del model residencial.

Per a atendre d'una manera adequada els canvis socials actuals i les necessitats de les persones que envelleixen, "hem de considerar aquesta realitat com una oportunitat, més que com un problema, que ens permet encaminar-nos cap a una societat de persones que té cura dels altres i que, per tant, aprofundeix en la seua feminització, en la sostenibilitat de la vida i en la felicitat de les persones".

Arxius relacionats