Detall Notícia

El Consell aprova l'avantprojecte de llei de govern obert que fomenta la transparència i la participació en els assumptes públics

09/11/2018
El Consell aprova l"avantprojecte de llei de govern obert que fomenta la transparència i la participació en els assumptes públics

El Consell ha aprovat l'Avantprojecte de llei de govern obert que pretén fomentar la transparència, el lliure accés a la informació i la participació en els assumptes públics. 

La vicepresidenta i portaveu del Consell, Mónica Oltra, ha assegurat que "des de l'inici, el Govern del Botànic ha considerat un repte i una obligació la rendició de comptes per a recuperar la confiança de la ciutadania en les institucions", que han estat "molt desacreditades per la gestió feta per l'anterior govern durant els últims 20 anys". 

Oltra ha insistit en el fet que la futura llei "pretén regular i garantir, en una única norma, els drets de transparència i bon govern, de lliure accés a la informació i participació en els assumptes públics". 

Per la seua banda, el conseller de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació, Manuel Alcaraz, que ha intervingut, junt amb la portaveu del Consell, en la roda de premsa posterior a la reunió setmanal del Govern Valencià, ha destacat que l'Avantprojecte de llei de govern obert "representa el compromís del Govern del Botànic de posar en marxa una nova llei, perquè feia falta millorar i generar més drets al voltant de la transparència". 

Segons ha explicat Alcaraz durant la seua intervenció, la nova llei dotarà la Generalitat "de millors eines per a la protecció i la promoció d'aquesta, introduint-hi aspectes com la rendició de comptes i incloent-hi un gran tema, oblidat en l'anterior llei de transparència del PP i del qual no tenim a penes legislació, com és la participació i el foment de l'associacionisme". 

El conseller de Transparència ha incidit en el fet que la futura llei "simbolitza un nou model d'Administració pública integral, que va obrint-se a la ciutadania des de principis nous, amb l'objectiu que la transparència no siga un afegit, sinó que estiga integrada en el model d'Administració pública que volem". 
L'Avantprojecte de llei de govern obert de la Generalitat estableix, entre altres aspectes, la regulació dels instruments de transparència i dret d'accés a la informació pública i del Consell de Transparència; els principis bàsics del bon govern, i la planificació i l'avaluació normativa de les polítiques públiques. També oferirà un marc legal per a la participació ciutadana i per a la promoció de l'associacionisme.

Ajudes per la pedra a la Ribera

El Consell també ha acordat establir ajudes i incentius per a un pla extraordinari d'ocupació a les comarques de la Ribera Alta i la Ribera Baixa, afectades per la tempesta de pedra que va causar danys considerables en els cultius d'aquesta zona el passat 1 de juliol.

La portaveu del Consell ha explicat que les ajudes aniran destinades, d'una banda, "a recuperar el bon estat vegetatiu dels arbres", mesura que es va adoptar immediatament després de la tempesta, i, d'una altra, a intentar "reduir la desocupació que pot provocar la pèrdua de l'activitat econòmica de les persones que, normalment, treballen en els períodes de collita i comercialització del caqui i els cítrics".

En aquest sentit, Oltra ha recordat que, tal com el president de la Generalitat, Ximo Puig, va avançar a l'Alcúdia el passat 31 d'octubre, "es preveu habilitar una partida de tres milions d'euros perquè Labora pose en marxa un pla extraordinari d'ocupació en col·laboració amb els ajuntaments de les localitats més afectades".

Arxius relacionats