Detall Notícia

Oltra assegura que el nou Pla d'Acció Territorial és 'una fita en la protecció i revitalització de l'Horta de València'

28/11/2018
Oltra assegura que el nou Pla d"Acció Territorial és "una fita en la protecció i revitalització de l"Horta de València"

La vicepresidenta del Consell i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha assegurat que el Pla d'acció territorial d'ordenació i dinamització (PAT) de l'Horta de València "suposa una nova fita en la protecció i revitalització d'aquest paratge tan danyat com volgut, tan nostre i tan universal, com és l'Horta de València".

La vicepresidenta ha efectuat aquestes declaracions durant l'acte de presentació, junt amb la consellera d'Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, María José Salvador, del Pla d'acció territorial de l'Horta de València, que preveu la preservació de més d'11.000 hectàrees de sòls agrícoles i la recuperació d'unes 250 hectàrees d'horta i més de 100 edificacions tradicionals.

Oltra ha destacat que s'inicia "una nova etapa per a València i els pobles que conformen l'Horta", un "nou camí que ens allunya de l'especulació i la predació del territori, que ens allunya dels temps foscos dels malbarataments i que posa en valor els usos agrícoles del sòl com un bé que s'ha de protegir, com un espai de contenció de la urbanització desmesurada, com un bé necessari per a la vida".

La vicepresidenta ha insistit en el fet que, amb aquest pla, "el Govern del Botànic fa un pas cap a un futur millor, un futur sostenible que se sustenta en l'herència dels avantpassats, ens reconcilia amb la terra i ens impulsa cap a un futur de sostenibilitat i progrés econòmic i humà".

Per la seua banda, la consellera d'Habitatge ha indicat que aquest pla demostra "el compromís del Govern Valencià per la planificació del territori d'escala supramunicipal i per posar l'accent en el disseny del model territorial per als pròxims anys". A més, aquest s'ha fet "amb àmplia participació des del minut zero, cosa que ha garantit el gran consens amb què naix el pla".

"El PAT de l'Horta aborda el model d'ordenació basat en la preservació, la regeneració i la dinamització d'aquest espai productiu i cultural", el qual, malgrat la degradació dels últims anys, és "l'exemple europeu millor conservat d'horta mediterrània", ha explicat Salvador.

En aquest sentit, la consellera d'Habitatge ha destacat que aquest document ha tingut un gran impacte en fòrums acadèmics de primer nivell mundial com les universitats d'Oxford, Harvard i la London School of Economics, "que han vingut a València a interessar-se pel PAT per tal de tindre'l com a referent d'una proposta racional de gestió d'un espai d'horta periurbana".

Consell de l'Horta

Durant la seua intervenció, la vicepresidenta ha insistit en el fet que és "important" que el Consell i la resta d'administracions continuen treballant "de manera coordinada i transversal" per a defensar l'horta valenciana, ja que estem parlant de "les terres, els paisatges, l'aliment, l'aigua, l'aire que respirem, i la lluita contra el canvi climàtic; l'horta és ocupació i és vida digna".

Per a això, Oltra ha explicat que la Llei 5/2018 de l'Horta de València preveu la creació del Consell de l'Horta de València i l'elaboració d'un Pla de desenvolupament agrari de l'Horta de València, que actualment es troba en fase d'elaboració, que abordarà la formació, la professionalització i la millora de la viabilitat i rendibilitat de les explotacions agràries.

El Consell de l'Horta, amb personalitat jurídica pròpia i amb plena capacitat per a actuar com a consorci, té com a objectiu promoure la dinamització de les activitats agràries i "fomentar una agricultura més respectuosa amb el medi ambient, amb la possibilitat de permetre usos i activitats complementàries i compatibles amb les activitats agràries per a millorar la sostenibilitat econòmica, social i ambiental del territori", ha indicat la vicepresidenta.

D'aquesta manera, el Consell de l'Horta treballarà en la promoció de produccions i marques de qualitat, d'un consum de proximitat, de l'agroecologia, de l'ús de varietats locals, etc.

Protecció

El PAT de l'Horta, amb la protecció de les més d'11.000 hectàrees de sòls agrícoles de gran capacitat agrològica, evitarà "qualsevol expectativa urbanística especulativa sobre aquests sòls que passaran a ser sòls no urbanitzables protegits de l'Horta de València", ha explicat Salvador.

A més, s'inclouen "espais de gran valor natural i un conjunt de corredors crucials per a evitar la fragmentació de l'horta, facilitar els processos ecològics o servir de fre a les inundacions, entre altres", ha indicat la consellera.

No obstant això, "la protecció del sòl d'horta no significa que els municipis de l'Horta queden fossilitzats en els seus creixements urbanístics, ja que el PAT determina, a través de les zones rurals comunes, unes àrees de creixement racional i sostenible de bord urbà on els municipis podran concretar les seues demandes d'usos residencials, o d'ampliacions de polígons".

Regeneració

Pel que fa a la recuperació, la consellera ha incidit en el fet que el PAT proposa 5 sectors i 54 enclavaments de recuperació d'horta que suposaran la recuperació d'unes 250 hectàrees i més de 100 edificacions tradicionals.

Aquestes hectàrees recuperables són aproximadament la mateixa superfície que es proposa per als creixements municipals, de manera que "ja no es perdrà ni un sol metre quadrat d'horta, tolerància zero a més destrucció d'horta".

Dinamització

Quant a la dinamització, i sense perjudici de les propostes agràries del Pla de desenvolupament agrari i del Consell de l'Horta de València que elaborarà la Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, el PAT aporta mesures pròpies per a impulsar l'activitat econòmica com "fomentar la implantació racional d'activitats terciàries compatibles amb el treball agrícola; estimular la rehabilitació del patrimoni cultural de l'Horta, amb més de 1.000 elements catalogats, molts en mal estat de conservació, i un ambiciós pla d'ús públic (itineraris per l'horta, vies verdes, museus, investigació, experiències didàctiques, etc.), que milloraran la qualitat de vida dels ciutadans i generaran recursos econòmics", ha ressaltat Salvador.

Finalment, Salvador ha advertit que "no podem tornar a models passats que han produït el balafiament de recursos, la desvertebració del territori, la desocupació i precarietat, la fugida de talents i les hipoteques sobre el territori i les arques públiques".

Així mateix, la consellera ha recalcat que el Govern Valencià té una ferma voluntat perquè l'Horta "estiga viva i siga rendible, perquè garantisca un estil de vida digne, que proporcione els aliments de proximitat i els béns i serveis ambientals, culturals i de protecció enfront de riscos naturals (inundacions, intrusió salina i canvi climàtic) que exerceix aquest espai".

Arxius relacionats