Detall Notícia

Igualtat impulsa la creació d'un 'laboratori social' a Alacant per a la investigació en matèria de serveis socials i inclusió

17/12/2018

La Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives, la Universitat d'Alacant i l'Ajuntament de la ciutat col·laboren en la posada en marxa d'un projecte d'investigació social a Alacant, amb què es busca adaptar les polítiques socials a les necessitats i la realitat de les persones a través de la investigació.

Tal com publica el DOGV, l'objecte d'aquest conveni marc és establir la col·laboració entre els nivells autonòmics i locals de les administracions públiques valencianes amb competències en matèria de serveis socials i la Universitat, per a aconseguir la màxima sinergia en la millora dels serveis socials municipals a través d'un laboratori social a Alacant.

El conveni preveu una sèrie de mesures i actuacions entre les quals destaquen l'estudi d'investigació sobre necessitats socials, l'avaluació i l'impacte de programes i serveis, l'anàlisi organitzacional i de costos i indicadors socials, amb l'objectiu de dotar d'eines que permeten la creació d'un model d'atenció social coherent, sòlid i efectiu.

Així, el laboratori social d'Alacant s'encarregarà de dissenyar, desenvolupar i provar noves planificacions i sistemes d'avaluació dels serveis socials a través de criteris objectius i científics, de manera que siga possible generar un banc de bones pràctiques de les polítiques socials.

Així mateix, el conveni preveu l'organització de cursos, jornades, tallers, trobades i congressos que servisquen de punt de trobada d'experiències i de difusió de productes i de resultats.

Per al seguiment i control de la implantació d'aquest projecte es constituirà una comissió mixta integrada per representants de les tres institucions signants.

Xarxa de laboratoris

El laboratori social d'Alacant forma part de la xarxa que impulsa la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives per a l'aportació de propostes que reforcen i milloren la qualitat dels serveis socials i, per tant, el benestar de totes les persones i del conjunt de la societat.

El laboratori social d'Alacant s'uneix al de la comarca de la Ribera a València, amb la col·laboració de l'Ajuntament d'Alzira, la Diputació de València, la Mancomunitat de la Ribera Alta i la Universitat de València, i al que està previst a la província de Castelló amb la participació dels municipis de Benicarló i Vinaròs i la Universitat Jaume I. En els tres laboratoris participa la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives.

La constitució d'aquests tres laboratoris respon a les diverses realitats territorials de la Comunitat Valenciana. Cada un d'aquests estudiarà els serveis socials tenint en compte les característiques territorials de cada zona i diferenciant les necessitats dels municipis atenent a criteris de població o ubicació.

L'objectiu de la Conselleria d'Igualtat és que aquests laboratoris socials es constituïsquen com a referents en innovació i investigació en matèria de serveis socials, igualtat i inclusió.