Detall Notícia

Igualtat activa la campanya contra el fred dirigida a persones sense llar

09/01/2019

La Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives ha activat una campanya contra el fred que inclou recomanacions per a atendre persones sense llar, amb l'objectiu de proporcionar-los una cobertura integral davant de la baixada de les temperatures que està previst que es produïsca a partir d'aquest dijous a la Comunitat Valenciana, i que és possible que s'aguditze en els pròxims dies.

El protocol, elaborat des de la Direcció General d'Inclusió Social en col·laboració amb l'Agència de Seguretat i Resposta a les Emergències, ja s'ha remés als ajuntaments i a les entitats del tercer sector que gestionen els albergs. Com a competents en la matèria se'ls ha informant d'aquest protocol i se n'ha sol·licitat la col·laboració si les baixes temperatures fan que siga necessari.

Segons ha explicat la directora general d'Inclusió Social, Inma Carda, la finalitat és "treballar junts" per a proporcionar una atenció integral a aquelles persones que, per circumstàncies diverses, no accedeixen als recursos estables que hi ha disponibles per a aquest col·lectiu, i que "cap persona sense sostre de la Comunitat Valenciana es quede sense rebre l'atenció necessària".

Aquest protocol s'aplicarà fins al pròxim 30 de març, amb la possibilitat d'ampliar-lo en el cas que persistisquen les baixes temperatures.

El document recull una sèrie de recomanacions, com que es constituïsca en cada ajuntament un dispositiu de recollida, atenció i informació a les persones sense sostre.

Aquest equip "serà el responsable de controlar si alguna persona sense sostre està dormint al carrer i comprovar si segueix fent-ho perquè no se l'ha informada dels recursos municipals o de les entitats que disposen dels recursos per a poder acollir-la durant la nit", ha explicat Carda.

La directora general ha indicat que, al marge d'aquestes infraestructures, els dies de més fred s'enviarà una carta des de la Vicepresidència a tots els municipis perquè habiliten llocs que puguen utilitzar-se com a "albergs de baixa exigència o, simplement, com a lloc habitacional".

En aquest sentit, es proposa que aquests llocs puguen ser pensions, albergs, pavellons esportius, col·legis, centres de dia, menjadors, boques de metro, estacions d'autobusos o qualsevol centre que el municipi tinga.

Així mateix, en els dies de més fred la Conselleria d'Igualtat recomana que estiguen oberts els menjadors, especialment si plou, i també suggereix la possibilitat d'instal·lar llavadores i assecadores en tots els recursos "perquè les persones sense sostre no poden llavar-se la roba durant molt de temps i en aquesta època sol estar banyada", ha subratllat Carda.

Encara que l'atenció a les persones sense llar i les accions municipals necessàries per a atendre-les són una competència municipal, Inma Carda ha insistit en el fet que els poders públics "hem de vetlar perquè totes les persones que estiguen vivint a la Comunitat Valenciana tinguen les seues necessitats cobertes".

Amb aquesta iniciativa, la Generalitat també pretén coordinar la xarxa pública i la iniciativa social i sensibilitzar els ajuntaments perquè tinguen una intervenció municipal, i al mateix temps fomentar programes específics amb persones sense llar en cada un dels municipis i l'accés als recursos estables d'atenció municipals.

Paral·lelament, es vol fomentar la intervenció des de les entitats i també incrementar la intervenció de carrer en tots els municipis de la Comunitat Valenciana.

La Direcció General d'Inclusió Social és la responsable de coordinar el programa i per aquest motiu mantindrà comunicació amb els ajuntaments més grans de la Comunitat Valenciana i amb les entitats subvencionades amb programes d'acolliment, allotjament i manutenció.

Des de l'Agència de Seguretat i Resposta a les Emergències s'està fent el seguiment de tots els butlletins meteorològics emesos per Aemet i s'envia també als municipis afectats per preemergències els avisos corresponents.

Arxius relacionats