Detall Notícia

Oltra: 'Els pressupostos de l'Estat han de complir l'Estatut d'Autonomia valencià i aprovar inversions acords al pes poblacional'

11/01/2019

La vicepresidenta i portaveu del Consell, Mónica Oltra, ha assegurat que el Projecte de llei de pressupostos generals de l'Estat "ha de complir amb l'Estatut d'Autonomia valencià i aprovar inversions acords al pes poblacional".

Després de preguntar-li en la roda de premsa posterior a la reunió setmanal del Govern Valencià pel Projecte de llei de pressupostos generals de l'Estat aprovat pel Consell de Ministres, la vicepresidenta ha indicat que el Consell "confia que el Projecte que hui aprova el Govern d'Espanya complisca amb la legislació bàsica de l'Estat, i els estatuts d'autonomia estiguen en la cúspide de l'ordenament jurídic".

En aquest sentit, Oltra ha recordat que, després de la reforma aprovada fa unes setmanes, "l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana diu que les inversions dels pressupostos generals de l'Estat a la Comunitat Valenciana han de ser d'acord al pes poblacional".

"Pareix que aquesta exigència legal es va a complir en el cas de Catalunya, segons s'ha fet públic, per això esperem que s'ha de complir també en el cas de la Comunitat Valenciana perquè, si no és així, els pressupostos generals de l'Estat no complirien amb el marc normatiu de l'Estatut d'Autonomia", ha remarcat la vicepresidenta.

D'aquesta manera, segons ha insistit Oltra, "si a la Comunitat Valenciana som un 11 % de la població espanyola, les inversions han de ser un 11 % del conjunt d'Espanya. Això és el que s'ha aprovat amb l'última reforma de l'Estatut d'Autonomia".

Davant d'aquesta situació, la vicepresidenta i portaveu del Consell ha assegurat que el Consell "no té cap dubte" que el Projecte de llei dels pressupostos generals de l'Estat complisca "amb les lleis, independentment del que després ocórrega en el tràmit parlamentari al Congrés i al Senat".

Solucionar l'infrafinançament en 2019

Oltra ha assenyalat que, "després d'anys d'infrafinançament en aquest territori, on mai hem arribat a tindre les inversions d'acord amb el pes que suposen els valencians i les valencianes en el conjunt d'Espanya, no estaria malament que en 2019 fora la primera vegada que es complira, per una qüestió de justícia, a part d'una qüestió legal".

Per això, "confiem que dilluns que ve, quan es presenten els comptes davant del Congrés i es facen públics, estiga reflectit així en el Projecte de pressupostos, perquè els valencians i les valencianes no volem ser espanyols de segona; no volem ser més que ningú, però estem farts de ser sempre els últims en tot", ha insistit la vicepresidenta, que ha remarcat que es tracta "d'una qüestió de justícia històrica".

Arxius relacionats