Detall Notícia

Oltra: 'La Comunitat entra per primera vegada en la llista amb municipis d'excel·lència social gràcies a quintuplicar la inversió als ajuntaments'

21/01/2019

La vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha afirmat que la Comunitat Valenciana ha entrat per primera vegada en la llista de municipis d'excel·lència social gràcies al fet de quintuplicar la inversió als ajuntaments, i ha convertit l'atenció en aquest àmbit en "la quarta pota de l'estat del benestar".

Oltra s'ha referit en aquest sentit a l'anàlisi que fa anualment l'Associació Estatal de Directors i Gerents en Serveis Socials del finançament que reben els serveis socials municipals dels ajuntaments de més de 20.000 habitants, i que per primera vegada conté quatre consistoris de la Comunitat Valenciana entre els que assoleixen l'excel·lència en la inversió.

"El Consell del Botànic ha treballat des de 2015 per a consolidar els serveis socials com la quarta pota de l'estat del benestar, junt amb la sanitat, l'educació i les pensions, i amb aquest objectiu en 2019 s'han destinat 48 milions d'euros per a la contractació de professionals en els equips base dels ajuntaments i les mancomunitats", ha explicat.

La quantitat destinada al reforç d'aquests equips ha anat incrementant-se any rere any des de 2015, la qual cosa permetrà que quan acabe la legislatura s'haja multiplicat per cinc el nombre de professionals subvencionats per la Conselleria i que estan contractant-se des dels diversos municipis de la Comunitat Valenciana.

Així, en 2019 la previsió és que els ajuntaments i les mancomunitats puguen contractar 1.784 professionals enfront dels 352 treballadors i treballadores municipals que hi havia a l'inici de la legislatura.

Aquest increment de les plantilles de professionals permet una "reducció de la ràtio" d'habitants per professional, la qual cosa significa "augmentar el temps i la qualitat de l'atenció als ciutadans i ciutadanes, amb una dedicació més personalitzada, més professional i més pròxima", ha explicat. Amb aquestes plantilles en els equips base dels serveis socials municipals, la ràtio es redueix de 12.743 habitants per professional en 2015 als 2.502 en 2019.

També, pel que fa als equips de professionals i com a novetat enguany, s'ha incrementat el finançament econòmic dels mòduls professionals, que arriba als 28.000 i 21.000 euros, i la incorporació d'una nova figura de coordinador en els equips base.

Nou model social

Des de l'inici d'aquesta legislatura, la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives està abordant "la transformació del model social valencià més important dels últims 20 anys, i aposta per la igualtat i la inclusió social com a horitzó, i el dret i la dignitat de les persones com a qüestió essencial", ha destacat Oltra.

Per a assolir aquest canvi, des de la Conselleria s'ha considerat que els serveis socials dels ajuntaments "havien de ser clau en la implantació del nou model de fer polítiques socials, en el qual el centre d'atenció siguen les persones".

Ajuntaments amb excel·lència social

La vicepresidenta ha destacat que la inversió de la Conselleria en els ajuntaments d'Alfafar, la Vila Joiosa, Quart de Poblet i Cullera, que l'informe de l'Associació Estatal de Directors i Gerents reconeix amb excel·lència social, ha crescut entre un 172 i un 267 per cent entre 2015 i 2019, la qual cosa ha permés als consistoris reforçar les plantilles.

En aquest sentit, ha recalcat que en 2015 cap d'aquests ajuntaments tenia més de 3 persones en els equips socials de base, i ara tots ells tenen pressupost per a poder contractar dotze professionals gràcies a l'esforç inversor de la Conselleria que busca, en tot moment, assolir l'atenció més idònia per a la ciutadania.