Detall Notícia

Igualtat torna el 'copagament encobert' a 6.250 persones dependents que van deixar de percebre 27,2 milions d'euros

24/06/2019

- Es tracta de les retallades imposades pel Govern anterior en les prestacions econòmiques de la dependència entre els anys 2012 i 2015
- La devolució d'aquest copagament, anul·lat en 2016 pel TSJCV, era un dels compromisos adquirits pel ConsellLa Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives ha abonat a 6.250 persones en situació de dependència, de la Comunitat Valenciana, la devolució de 27,2 milions d'euros corresponents al 'copagament encobert' que va aplicar el Govern anterior en les prestacions econòmiques de les persones dependents entre els anys 2012 i 2015.

La secretària autonòmica d'Atenció Primària i Serveis Socials, Helena Ferrando, ha explicat que, al llarg d'aquesta setmana, "s'ha tornat d'ofici a 1.909 persones dependents un total de 7,2 milions d'euros corresponents a les reduccions que en aquell moment es van aplicar en aquestes ajudes", i que se sumen a les 490 persones de la província que ja van cobrar la devolució el passat mes de novembre per un import en aquell moment de 18,4 milions.

A més d'aquestes devolucions, s'ha dut a terme també l'abonament de la quantitat d'1,6 milions d'euros als familiars de 327 persones dependents ja difuntes i que també van tindre aquestes retallades. Totes aquestes persones van ser informades per carta de la resolució que reconeix el dret del qual van ser privades i la quantia que els correspon.

Es tracta d'una quantitat de diners que el Govern anterior va retallar a les persones amb la dependència reconeguda en les prestacions econòmiques que rebien i que va aplicar des de 2012 fins a 2015. Aquestes retallades van ser anul·lades posteriorment en 2016 pel Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV).

Helena Ferrando ha recordat que "una de les primeres decisions del Consell va ser suprimir aquest 'copagament encobert' destinat a retallar les prestacions que percebien les persones dependents, de manera que algunes d'aquestes passaren a no cobrar més de 20 euros al mes per a fer front als serveis que requerien".

Amb la devolució d'ofici de més de 25 milions d'euros corresponents a les retallades aplicades durant aquests anys, "es compleix el compromís adquirit de reparar el dret d'aquestes persones, i es tornen els diners que van deixar de percebre de manera injusta", ha assenyalat la secretària autonòmica.

Elevació de les prestacions

La Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives va iniciar en 2016 la revisió d'expedients de persones en situació de dependència per a elevar al màxim la quantia econòmica que calia percebre i acabar amb aquestes retallades. Aquesta revisió va permetre que 9.469 persones pogueren passar a cobrar el màxim establit per l'Estat, ja que no es té en compte la capacitat econòmica de les persones beneficiàries a l'hora de calcular la prestació que s'ha de rebre.

La secretària autonòmica ha assenyalat que, amb aquesta revisió d'expedients, "es va aconseguir suprimir aquest copagament que va generar moltes diferències i dificultats per a moltes famílies, ja que va suposar la rebaixa de les prestacions en alguns casos a nivells realment insuficients per a les persones en situació de dependència".

Com a exemple del canvi en l'aplicació de la llei, Ferrando ha assenyalat que, en els casos d'una prestació econòmica vinculada al servei residencial o un centre de dia, hi havia persones que percebien 20 euros al mes i després de la revisió aquestes persones, o les seues famílies, disposen d'unes quanties que poden arribar als 833 euros, en el cas de grans dependents.

En els casos de prestació per persona cuidadora en l'entorn familiar, després de les revisions les prestacions poden anar dels 153 euros, per a les persones amb un grau moderat, als 442 en els casos de grans dependents.

La secretària autonòmica de Serveis Socials i Autonomia Personal ha destacat el gran impuls que, en aquests últims quatre anys, s'ha donat al sistema valencià d'atenció a la dependència i que, per primera vegada des que es va posar en marxa, atén més de 80.000 persones mitjançant algun servei o prestació.

Dades dependència

"El Consell del Botànic està complint amb el compromís de rescatar personal", ha afirmat Ferrando, que ha destacat que, des de juliol de 2015 fins ara, s'han tramitat 72.063 expedients, i s'han destinat 965 milions d'euros al pagament de les nòmines de les persones dependents, que cobren puntualment cada mes i ja no tenen retards de dos o tres mesos, com passava amb el Govern anterior.

Aquestes millores, ha insistit, són una realitat, i així ho reconeix també l'Observatori Estatal de la Dependència, que situa la Comunitat Valenciana entre les autonomies que més han millorat en la gestió del sistema de dependència, la qual cosa ha permés "abandonar el furgó de cua i situar-se en la mitjana nacional".

Arxius relacionats