Detall Notícia

Oltra destaca l'equitat i la justícia en el repartiment dels fons de l'IRPF social per a atendre els col·lectius més vulnerables

10/10/2019

- La vicepresidenta ha assistit a Madrid a la reunió del Consell Territorial de Serveis Socials
- La proposta del Govern central atorga a la Comunitat Valenciana una quantia de 18 milions d'euros, 1,7 milions més que l'any passatLa vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha mostrat la seua conformitat amb el nou repartiment de l'IRPF que planteja el Govern que atorga a la Comunitat Valenciana 18,1 milions d'euros, i ha destacat "l'equitat i la justícia en la distribució d'aquests fons que es destinen a atendre els col·lectius més vulnerables".

La vicepresidenta ha assistit a la reunió del Consell Territorial de Serveis Socials que s'està celebrant a Madrid, en què ha denunciat el retard d'aquesta trobada que no es convocava des del juliol de 2018, i que té com a punt rellevant l'aprovació de la distribució del tram autonòmic de les subvencions per a activitats d'interés social a càrrec de l'IRPF.

A parer d'Oltra, aquest retard repercuteix directament en la convocatòria de les ajudes per IRPF i, en conseqüència, en els terminis que tenen les administracions autonòmiques per a valorar projectes i poder resoldre'ls. No obstant això, ha assegurat la vicepresidenta, "des de la Generalitat treballarem perquè això no afecte les nostres entitats i ONG i cobren les ajudes abans del 31 de desembre".

El Govern central ha distribuït entre totes les comunitats autònomes un total de 214,5 milions d'euros a càrrec de l'IRPF. Per a la Comunitat Valenciana ha destinat la quantitat de 18.135.309 euros, que suposa 1,7 milions més que l'any passat.
La vicepresidenta ha recordat que aquesta setmana s'ha publicat en el DOGV aquesta convocatòria que finança programes d'interés social dirigits a cobrir les necessitats específiques de les persones en situació de pobresa i exclusió social o en situacions d'especial vulnerabilitat a la Comunitat Valenciana.

Cal recordar que aquestes subvencions van dirigides a les entitats del tercer sector col·laboradores amb les administracions públiques i a les entitats no governamentals que estiguen legalment constituïdes, sense fins de lucre i que tinguen seu, oficina, delegació permanent o domicili social a la Comunitat Valenciana.

Barem de la discapacitat

Mónica Oltra també s'ha referit a altres assumptes que s'han tractat en la reunió d'aquest dijous, com l'actualització del barem per a la valoració de la discapacitat "per a adequar-lo a les noves realitats i substituir un barem obsolet que retarda i dificulta la valoració de la discapacitat". La vicepresidenta s'ha mostrat esperançada que l'any que ve, amb el nou govern, "es puga aprovar l'actualització d'aquest barem i, per tant, agilitzar tot el procediment".

Així mateix, s'ha referit a l'escàs finançament de l'Administració general de l'Estat per al sistema de la dependència, que en el cas de la Comunitat Valenciana arriba al 12 % del total de la despesa que suposa per a l'Administració valenciana, en comptes del 50 % que per llei n'hauria d'aportar.

Oltra ha assenyalat que no pot haver-hi una atenció a la dependència "òptima" si l'Estat no aporta el que ha d'aportar, i ha mostrat el seu desig de poder vincular al nou Govern d'Espanya la necessitat de diners i esforços per al sistema de la dependència.

Convocatòria IRPF

La convocatòria per a subvencionar programes de caràcter social a càrrec de l'IRPF a la Comunitat Valenciana preveu el finançament d'actuacions recollides en quinze eixos amb un import de 15.440.000 euros, i altres dos eixos amb 2.695.309 euros.

Així, l'eix de treball relatiu a infància i adolescència té un import assignat de 950.000 euros, el de joves 700.000 euros, el d'igualtat de gènere i promoció dels drets de les dones 870.000 euros, l'eix de famílies 300.000 i el de persones majors 1,7 milions d'euros.

Per a l'eix d'actuacions amb persones amb diversitat funcional, l'import assignat és de 2.470.000 euros, per al de persones amb drogodependència i per al de persones amb VIH-SIDA 400.000 euros cada un, i per a l'eix de poble gitano 700.000 euros.

L'eix que preveu programes dirigits a l'emergència social té assignat un import d'1,2 milions d'euros, mentre que el d'inclusió social té una assignació de 2.580.000 milions.

L'eix de treball amb persones sense llar té una partida d'1.140.000 i el de persones migrants 1.440.000 euros, mentre que l'eix de treball d'igualtat de tracte, no discriminació i prevenció de delictes d'odi té 170.000 euros i el de voluntariat 420.000 euros.

Quant als dos eixos de treball d'equipament i obres, aquests tenen una consignació de 2.695.309 euros destinats a la terminació de projectes d'inversió finançats en convocatòries anteriors que estiguen pendents de conclusió, així com a l'equipament i les obres d'adaptació i rehabilitació dels centres i unitats d'atenció a persones majors i d'atenció a persones amb diversitat funcional.

Arxius relacionats