Detall Notícia

La Xarxa Centres Dona Rural d'Igualtat detecta que la violència simbòlica i el control social cap a les dones té més presència en zones d'interior

13/10/2019

- El nou servei rural ha atés 320 dones per problemes de maltractament físic i/o psíquic, agressió sexual i assetjament sexual en el treball
- La directora general de l'Institut de les Dones, María Such, ha assenyalat que en la major part dels casos atesos les dones pateixen violència psicològica i físicaLa Xarxa de Centres Dona Rural, dependent de la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives, ha atés en els seus primers sis mesos de funcionament un total de 320 dones que han sigut víctimes de maltractaments físics i/o psíquics, abús sexual, agressió sexual i assetjament sexual en l'àmbit laboral.

Així ho ha explicat la directora general de l'Institut Valencià de les Dones, María Such, que ha assenyalat que el treball realitzat amb aquestes dones evidencia algunes particularitats que diferencien l'àmbit rural de l'urbà, i entre aquestes ha destacat "una violència oculta que les professionals fan aflorar gràcies al treball conjunt i coordinat amb altres agents que intervenen amb les dones".

En aquest sentit, ha afegit que en un entorn rural "es normalitzen conductes que, juntament amb una pressió ambiental més elevada, són difícils d'identificar com a part estructural de la violència de gènere, coneguda aquesta forma com a violència simbòlica".

La xarxa de centres rurals es va posar en marxa el mes d'abril passat amb un doble objectiu: d'una banda, "donar atenció integral i especialitzada a les dones víctimes de maltractaments i visibilitzar la violència masclista en les zones rurals i d'interior"; i d'una altra, treballar la prevenció i la promoció en matèria d'igualtat, ha indicat Such.

Les dades obtingudes durant aquests primers mesos confirmen el que ja apuntava l''Estudi de les dones valencianes en l'àmbit rural amb perspectiva de gènere', que va servir de base per a la posada en marxa d'aquest servei, i que apuntava que la violència simbòlica i el control social s'intensifique en l'àmbit rural.

"La ruralitat és un concepte molt complex que no només va lligat a poblacions de grandària reduïda, sinó que es refereix també a un estil de vida, una distància més gran dels contextos urbans i un accés general més complicat a certs serveis", ha assenyalat la directora de l'Institut Valencià de les Dones.

Such ha afegit que aquest és el motiu pel qual el servei està compost per uns equips itinerants, que es coordinen des de quatre bases fixes situades a les localitats d'Elda, Yátova, Segorbe i Sant Mateu, i disposen d'una plantilla total d'unes 50 persones entre psicòlogues, treballadores socials, advocades, educadores socials i tècniques d'integració social.

Such ha destacat especialment aquest paper "itinerant" del servei, la qual cosa "els permet acostar-se fins a localitats més xicotetes situades en aquestes comarques, per a oferir així un servei necessari d'atenció a les dones.

La directora general de l'Institut Valencià de les Dones ha valorat l'acollida rebuda per aquest nou servei rural i itinerant, la qual cosa demostra que "hi havia una necessitat d'un servei que poguera arribar fins a aquelles zones més allunyades dels nuclis urbans més grans i de les zones costaneres".

L'estudi previ a la posada en marxa de la xarxa evidenciava que, tot i que en l'àmbit rural hi ha un rebuig enfront de la violència masclista similar al que hi ha a les ciutats, les dones que resideixen en municipis d'interior estan subjectes a un control més elevat de la comunitat, ja que "les opinions i creences comunitàries tenen més pes enfront de les individuals".

Per aquest motiu "tenen una percepció més reduïda de les formes discriminatòries i hi ha menys oportunitats laborals, la qual cosa les aboca a més desigualtats socioeconòmiques; així mateix, manquen de serveis especialitzats en matèria de violència de gènere", ha indicat Such.

Davant d'aquesta realitat es va considerar necessari articular aquest recurs, la funció del qual és, d'una banda, donar atenció especialitzada a les dones víctimes de violència masclista i els seus fills i filles i, d'una altra, oferir ajudes per a la transició cap a una vida independent i la lluita contra la feminització de la pobresa.

Arxius relacionats