Detall Notícia

Oltra demana al Govern d'Espanya que negocie l'exportació del caqui de la Comunitat amb la Xina, que és el major consumidor mundial de la fruita

14/10/2019
Oltra demana al Govern d"Espanya que negocie l"exportació del caqui de la Comunitat amb la Xina, que és el major consumidor mundial de la fruita

- La vicepresidenta destaca que el caqui "no tindria competència" en les dates d'enviament i seria "producte prèmium" per les característiques que té
- Climent: "No hem de perdre de vista que estem en el major mercat mundial en població i importància econòmica"La vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha sol·licitat al Govern d'Espanya, a través de la seua ambaixada a Pequín, que negocie el protocol d'exportació del caqui de la Comunitat Valenciana amb la Xina, atés que la potència asiàtica és el màxim consumidor mundial de caquis.

En la primera jornada de treball de la delegació del Govern Valencià a la Xina, la vicepresidenta i el conseller d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, Rafael Climent, s'han reunit a Pequín amb l'ambaixador d'Espanya, Rafael Dezcallar de Mazarredo, i amb el conseller Econòmic i Comercial d'Espanya, Carlos J. Tórtola Sebastián.

Oltra ha destacat els avantatges d'exportar aquesta fruita a la Xina perquè, per les característiques que té, "seria una novetat i no tindria competència" en aquest mercat, perquè com que es recol·lecta al novembre no arribaria a aquest mercat al desembre i es podria allargar fins a meitat de febrer. "En aquestes dates ja no quedaria caqui xinés fresc" i, a més, seria considerat un "producte prèmium pel seu calibre, sucre, sabor, fermesa i color sense llavors".

La vicepresidenta també ha traslladat a l'ambaixador d'Espanya a la Xina que els temps de producció del caqui a la Comunitat Valenciana són "els més òptims" per a la seua introducció en el mercat asiàtic, perquè entre els mesos de desembre i febrer -dates per a l'enviament- "hi hauria poca competència" i, a més, "permetria alleujar el mercat europeu" que en els últims anys ha sostingut un important creixement en aquest camp.

Mónica Oltra ha defensat també la fortalesa de la Comunitat Valenciana en aquest mercat, ja que s'estima que en 2020 es podria arribar a una producció de 500.000 i 620.000 tones, segons els productors. De fet, València concentra quasi el 90 per cent de la producció de caqui a Espanya gràcies que és un sector "organitzat" amb "control i registre de les condicions" de la fruita "des de la seua recol·lecció fins a la seua comercialització".

Per part seua, el conseller d'Economia Sostenible ha insistit que "no hem de perdre de vista que estem en el major mercat mundial en població i importància econòmica".

Referent a això, Climent ha emfatitzat que "som conscients de la importància del mercat xinés", la cinquena destinació més important per a la Comunitat Valenciana fora dels països de la Unió Europea.

Per aquest motiu, el Govern Valencià pretén, amb visites institucionals com aquesta, "ajudar la Comunitat Valenciana, els seus productes i les seues empreses bàsicament a establir-se en aquest mercat, la Xina, així com també afavorir les inversions de la Xina a la Comunitat Valenciana", ha indicat el conseller.

Beques per a estudiar a la Xina

Posteriorment, la vicepresidenta i el conseller s'han reunit amb el director d'Hanaban, l'Institut Confucio a la Xina, Ma Jianfei, amb qui han tractat una declaració d'intencions del Govern Valencià amb aquest organisme dedicat a la promoció de la llengua i la cultura xineses.

En el transcurs de la reunió, la vicepresidenta ha traslladat al director de l'Institut Confucio l'interés del Govern Valencià "per mantindre i reforçar els nostres vincles, vincles que ja són estables i forts, però que volem intensificar tant en matèria cultural com educativa".

D'aquesta manera, per a intensificar aquesta col·laboració, Oltra ha proposat a l'Institut Confucio a la Xina "que augmente les beques perquè els alumnes d'estudis superiors estudien en espanyol a València i perquè alumnes valencians puguen anar a perfeccionar i a estudiar el xinés a aquest país".

Així mateix, Oltra ha reclamat "sinergies compartides per a poder ampliar l'activitat de l'Institut Confucio de la Universitat de València a Castelló i a Alacant".

En aquest sentit, Oltra ha recordat que l'Institut Confucio de la Universitat de València (ICUV) és l'únic a Espanya que té el títol d''Institut Confucio Model', i també va rebre en 2017 la Distinció de la Generalitat al Mèrit Cultural.

Arxius relacionats