Detall Notícia

Oltra: 'La Llei valenciana d'accessibilitat universal farà de la Comunitat Valenciana un territori plenament inclusiu'

13/02/2020
Oltra: "La Llei valenciana d"accessibilitat universal farà de la Comunitat Valenciana un territori plenament inclusiu"

- La vicepresidenta ha inaugurat les jornades de treball per al desenvolupament de la futura llei
- La trobada ha comptat amb l'assistència de professionals, les entitats més representatives del sector, sindicats i universitatsLa vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha destacat la futura llei valenciana d'accessibilitat universal i inclusiva "com una de les grans iniciatives legislatives i un repte social que farà de la Comunitat Valenciana un territori plenament inclusiu".

Així ho ha assenyalat durant la inauguració de les jornades de treball per al desenvolupament de la futura llei, que han comptat amb l'assistència de professionals, les entitats més representatives del sector, sindicats i universitats, i en la qual ha estat acompanyada pel secretari autonòmic d'Igualtat i Diversitat, Alberto Ibáñez, i per la directora de Diversitat Funcional i Salut Mental, Elena Albert.

La vicepresidenta ha subratllat que la llei que prepara el seu departament "promocionarà i garantirà" els drets de la ciutadania per a accedir "en condicions d'igualtat" als béns, serveis i coneixements d'ús públic.

Per a Oltra, el desplegament d'aquesta llei transversal es "complementarà" amb la conscienciació social, la formació de les i els professionals i la coordinació entre les administracions.

En la seua intervenció, la vicepresidenta ha assenyalat que augmentar el nivell d'accessibilitat física, sensorial o cognitiva dels espais, productes i serveis "no es deriva d'una sola causa principal, sinó que respon a raons ètiques, legals, demogràfiques i d'economia", i ha destacat especialment aquesta última "per la rendibilitat, riquesa i ocupació" que genera, i perquè constitueix un motor "d'innovació i investigació".

Compromís del Botànic

La titular d'Igualtat i Polítiques Inclusives ha recordat que aquesta llei és "un compromís del Botànic" per a garantir l'accessibilitat universal d'acord amb la convenció de l'ONU i els drets de les persones en el seu accés a tots els espais públics i privats, entorns naturals, sistemes de transport, mitjans de comunicació i serveis d'atenció a la ciutadania.

Oltra ha insistit en la importància d'acompanyar aquesta iniciativa legislativa "amb l'eliminació de les barreres mentals, prejudicis, estereotips i ideologies que ens divideixen i confronten" i que, a parer seu, "són les més difícils d'esborrar".

Així mateix, ha mostrat la seua satisfacció perquè la tramitació administrativa de la llei "comptarà amb un procés participatiu d'entitats, col·lectius i organitzacions amb una llarga trajectòria en defensa dels drets de les persones amb diversitat funcional i de les persones més vulnerables, i que coneixen millor els problemes d'accessibilitat".

En aquest sentit ha indicat que aquest assessorament és fonamental per a suprimir obstacles, obrir un camí sense traves i assolir "una administració pública i una societat valenciana plenament accessibles per a totes i tots", i ha reiterat el compromís del tot l'equip de la Conselleria "a treballar sense parar per a aconseguir l'aprovació de la millor llei que donarà resposta a les necessitats i reivindicacions de totes les persones".

Grups de treball

El treball per a l'elaboració de la llei partirà de huit equips que s'agruparan entorn dels 8 eixos que ha de desenvolupar la llei: serveis o accés inclusiu a l'estat de benestar; habitatge i mobilitat; espais públics; oci, cultura i esports; administració pública i justícia; mitjans de comunicació i telecomunicacions; béns de consum i emergència, i canvi climàtic.

Junt amb els grups de treball, en la pàgina web de la Conselleria s'habilitarà un enllaç mitjançant el qual es podrà accedir a la consulta popular en què la ciutadania, les entitats, les federacions i els sindicats, entre d'altres, podran fer les respectives aportacions dins d'aquests huit eixos entorn dels quals girarà la futura llei.

Aquestes aportacions, junt amb les que es recolliran i es discutiran en els diversos grups de treball, estaran coordinades i supervisades per la Direcció General de Diversitat Funcional i Salut Mental, com a direcció competent en la matèria.

Arxius relacionats