Detall Notícia

Els centres per a persones majors reobrin les instal·lacions per a teràpies rehabilitadores amb cita prèvia i amb les mesures d'higiene i prevenció

02/06/2020

- Igualtat elabora el pla de transició a la nova normalitat dels CEAM i els centres de dia
- En la fase 2 s'ofereixen només i de manera individual els serveis de perruqueria, parafina, podologia, fisioteràpia i rehabilitacióLa Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives ha establit dins del Pla de transició a la nova normalitat la reobertura gradual i progressiva de les instal·lacions i serveis dels centres especialitzats d'atenció a majors (CEAM), els centres integrals de majors (CIM) i les llars de convivència per a persones jubilades.

Amb el pas a la fase 2 de desescalada de la Comunitat Valenciana, el DOGV ha publicat una resolució de la Conselleria de la Sanitat Universal i Salut Pública per la qual deixa sense efecte les resolucions en què es van adoptar mesures extraordinàries davant de la situació d'emergència ocasionada per la COVID?19 en matèria de centres de serveis socials, amb el tancament i la suspensió d'activitats en aquestes instal·lacions.

D'acord amb aquesta resolució i el pla de transició a la nova normalitat elaborat per Igualtat, els CEAM/CIM i llars de convivència reobriran de manera gradual i oferiran l'atenció i els serveis a les persones usuàries en el seu horari habitual però exclusivament amb cita prèvia en determinats serveis.

Tal com s'ha establit, l'activitat serà de manera individual i només per als serveis de parafina, podologia, fisioteràpia, teràpies rehabilitadores i perruqueria. Una vegada es passe ja a la fase 3, a més d'aquests serveis també es podran fer tallers d'envelliment actiu amb grups reduïts de fins a deu persones.

D'acord amb les mesures d'higiene i prevenció que s'han establit, l'accés a les instal·lacions d'aquests centres haurà de comportar la desinfecció del calçat i de mesures ortopèdiques, com ara cadires de rodes, caminadors, etc., mitjançant processos o solucions desinfectants, i també s'haurà de prendre la temperatura de la persona usuària, que no podrà accedir al centre si és superior a 37,5 °C.

La persona usuària haurà de portar màscara i utilitzar totes les mesures d'higiene i seguretat establides per les autoritats sanitàries i no podrà anar acompanyada a les dependències del centre, llevat de si precisa ajuda d'una tercera persona per a fer-ho.

Quan les persones usuàries sol·liciten la cita prèvia hauran de contestar a un qüestionari que evite l'entrada als centres de persones amb simptomatologia compatible amb la COVID-19.

Els serveis de parafina, podologia, fisioteràpia, teràpies rehabilitadores i perruqueria s'oferiran de manera individual i garantint les mesures de seguretat i higiene. Les persones usuàries acudiran en l'horari establit, i una vegada realitzat cada servei, es desinfectarà el material i les superfícies utilitzades.

Centres de dia

En aquesta fase de desescalada s'ha establit també que els centres de dia d'atenció a persones majors reòbriguen amb torns de fins a un 33 % de les places autoritzades, que rotaran de manera setmanal. Els grups d'atenció seran sempre els mateixos, així com les persones professionals que els atenguen.

Respecte a les activitats que podran dur-se a terme, les teràpies individuals i grupals pròpies del centre s'ajustaran a la realitat de les persones usuàries de cada torn. Es pararà molta atenció a les conseqüències físiques, psicològiques i emocionals del període de confinament, així com a la neteja i la desinfecció entre cada activitat i en la finalització de cada torn.

Els i les familiars que porten al centre als seus majors no podran entrar en les instal·lacions i serà el personal l'encarregat de facilitar l'entrada al centre, amb desinfecció de la sola de les sabates, les rodes dels carros i altres mesures ortopèdiques, llavada de mans amb gel hidroalcohòlic i control de la temperatura. Les mateixes mesures es prendran amb les persones usuàries que utilitzen el transport col·lectiu del centre. En tots els casos serà obligatori l'ús de màscara.

En el cas dels centres de dia que estiguen annexos a un centre residencial, durant la fase 2 estaran oberts exclusivament per a les persones residents amb les mateixes condicions d'higiene i seguretat que en la residència.