Visualització de contingut web

Actes commemoratius

Dia dels drets de la infància i l'adolescència

D'acord amb la disposició addicional primera de la Llei 26/2018, de 21 de desembre, de la Generalitat, de drets i garanties de la infància i l'adolescència, la Generalitat promourà la celebració anual del Día dels drets de la Infància i Adolescència, en la data determinada per l'Assemblea General de les Nacions Unides.

Aquesta data és el 20 de novembre, en commemoració de la signatura de la Convenció dels Drets del Xiquet.

Per al present any 2020, dins de la proposta d'activitats per a commemorar la celebració del dia dels drets de la infància, s'ha establit col·laboració amb diferents entitats públiques: Parcs Naturals de la C.V., el Centre d'Artesania C.V.,  Human Fest, o l'IVAM.

Aquesta última entitat, ofereix als recursos d'acolliment 3 tallers familiars a la ciutat de València i un altre a la ciutat d'Alcoi. Aquests taller són: 

  • Què hi haurà sota la terra? 
  • Jocs a la rampa 
  • Saitama 
  • Com naixen els objectes? 

Els tallers a València es desenvoluparan 3 dissabtes del mes de novembre i els d'Alcoi 3 diumenges del mateix mes per a famílies educadores d'acolliment. Es pot ampliar la informació en el carrusel d'imatges de la part superior d'aquesta pàgina.

Una altra de les activitats programades en relació amb la celebració del Dia dels drets de la infància i l'adolescència consisteix en una sèrie de visites a diferents Parcs Naturals de la Comunitat Valenciana on els xiquets, xiquetes i adolescents de residències i llars del sistema de protecció podran realitzar diferents activitats. Aquesta acció es durà a terme en col·laboració amb Parcs Naturals de la Comunitat Valenciana.

A continuació, ressenyem una breu descripció de cada visita:

 

A més d'aquests tallers, una altra línia d'activitats versa sobre la formació en matèria de Drets de la Infància i l'Adolescència. A aquest efecte, amb la col·laboració de les diferents universitats valencianes, s'han programat una sèrie de taules redones amb diferents temàtiques d'interés. Es pot ampliar la informació d'aquestes taules en l'apartat de Formació.

Además de estos talleres, otra línea de actividades versa sobre la formación en materia de Derechos de la Infancia y la Adolescencia. A tal efecto, con la colaboración de las diferentes universidades valencianas, se han programado una serie de mesas redondas con diferentes temáticas de interés. Se puede ampliar la información de estas mesas en el apartado de Formación

D'altra banda, el COPCV (Col·legi Oficial de Psicologia Comunitat Valenciana) se suma als actes i activitats proposades per la Direcció General d'Infància i Adolescència destinades a commemorar el Dia Internacional dels drets de la Infància i l'Adolescència i ho fa, amb la projecció d'un curt i la representació de l'obra de teatre ‘Desorientats'.

Dues peces independents però complementàries entre si que es podran veure dijous que ve 19 de novembre en streamimg.

En elles, es mostren situacions per les quals passa un matrimoni de psicòlegs. Un, treballa en una residència d'acolliment de joves i l'altre, és orientador d'IES. Tots dos es compten els avatars sorgits en els seus col·legis durant aqueix dia i ho fan, donant vida a aquelles persones amb les quals han interactuat al llarg del dia, des de xiquets i xiquetes, professors, pares i fins i tot, el mateix conserge.

Durant les diferents escenes es posa de manifest la necessitat de garantir els drets del xiquet/a.

Més informació sobre l'obra i enllaç per a la sessió en streaming, pressionant sobre el cartell del marge.

 

 

Acte presentació còmic "La nostra veu"

El 24 de desembre de 2018 es publicava al Diari Oficial de la Generalitat La Llei 26/2018, de 21 de desembre, de la Generalitat, de drets i garanties de la infància i adolescència. La mateixa llei contempla, dins del dret a la informació que han de gaudir els xiquets, les xiquetes i els adolescents, que la Generalitat ha d'oferir continguts informatius en format accessible i amigable per a la infància i l'adolescència.

Així doncs, s'ha editat un còmic, tant en valencià com en castellà, que pretén acostar el coneixement dels seus drets als xiquets, les xiquetes i els adolescents i que porta per títol La Nostra Veu.

L'acte de presentació del còmic es realitza dijous 26 de desembre de 2019 a les 11:00 en el Centre del Carme Cultura Contemporània.

A través de les aventures dels personatges del còmic Josep, la Yaiza, la Fàtima, l'Àlex i la Clara ens apropem a un món molt més amigable amb la infància i l'adolescència actuals. Perquè la in­fància, sense negar que és el futur, ha d'exercir el dret a ser escoltada i tinguda en compte. Els xiquets, les xiquetes i els adolescents són l'ACÍ i l'ARA.

 

Premis "Raquel Payá"

El dia 30 de gener, amb motiu de la celebració del Dia Mundial de la no-Violència, se celebra a la Comunitat Valenciana l'acte d'entrega dels premis "Raquel Payá" de la Generalitat, creats l'any 2007, mitjançant el Decret del Consell 234/2007, de 7 de desembre (DOCV núm. 5657, d'11 de desembre de 2007), a fi de reconéixer i premiar públicament els menors que es troben complint mesures judicials i mostren una major dedicació i esforç en el desenrotllament del seu projecte educatiu i de reinserció social.

El premi es concedix a tres menors, que són triats per un jurat presidit per la consellera competent en matèria de reeducació de menors, i integrat per personalitats de prestigi en matèria de reeducació i reinserció social de menors. Els candidats són proposats pels directors dels centres de reeducació, per mitjà d'un informe raonat sobre els mèrits que concorren en cada un d'ells.

Els premis deuen el nom a la pedagoga valenciana María Raquel Payá Ibars,la qual va consagrar la seua labor professional a la reforma pedagògica en tots els àmbits de l'educació i, molt especialment, en l'àrea de la infància i la joventut inadaptades. Amb estos premis, la Generalitat ret homenatge al llegat d'esta "mestra de mestres", que unia  la seua passió per València a la constant entrega i dedicació al seu treball com a professora universitària, investigadora i brillant conferenciant a favor de la reforma educativa.

L'acte d'entrega dels premis Raquel Payá constituïx, així mateix, una ocasió idònia per a reconéixer públicament la labor que realitzen els treballadors dels centres de reeducació dels equips de direcció, dels tècnics, dels educadors i de totes les persones que hi treballen, per fer possible que estos menors prenguen consciència de la seua realitat, aprenguen a confiar en si mateixos i en els altres, i adquirisquen els coneixements, els hàbits, les actituds i els valors necessaris per a viure en societat.


 

 

 

Dies commemoratius

D'altra banda, es pretén difondre dies commemoratius que tinguen relació amb els drets de la infància i l'adolescència. S'ha elaborat una selecció de dies commemoratius que tenen relació amb els drets recollits en la Llei 26/2018. Des del d'abril de 2020 aquestes són les imatges que venen publicant-se periòdicament als canals de difusió de què disposa la C onselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives en xarxes socials:

 

Data Dia commemoratiu Data Dia commemoratiu
16 d'abril Dia Mundial contra l'esclavitud Infantil 21 d'abril Dia Mundial de la Creativitat i la Innovació
02 de maig Dia Mundial de la Lluita contra l'Assetjament Escolar 13 de maig Dia del Xiquet Hospitalitzat
15 de maig Dia Internacional de les Famílies 17 de maig Dia Internacional contra la LGTBIfòbia
28 de maig Dia Internacional del Joc 31 de maig Dia Mundial Sense Tabac
01 de juny Dia Mundial de les Mares i els Pares 04 de juny Dia Internacional dels Xiquets Víctimes Innocents d'Agressió
07 de juny Dia Mundial dels Drets del Naixement 07 de juny Dia Mundial de la Innocuïtat dels Aliments
12 de juny Dia Mundial contra el Treball Infantil 20 de juny Dia Mundial de les persones Refugiades
26 de juny Dia Internacional de la Lluita contra l'ús Indegut i el Tràfic Il·lícit de Drogues 30 de juny Dia de les Xarxes Socials
12 d'agost Dia Internacional de la Joventut 29 d'agost Dia Mundial del Videojoc
08 de setembre Dia Internacional de l'Alfabetització 15 de setembre Dia Internacional de la Democràcia
28 de setembre Dia Internacional de la Sordera 29 de setembre Dia Europeu de l'Esport Escolar