Consulta prèvia per al nou Decret del Consell pel qual es regularà el reconeixement de família monoparental en l'àmbit de la Comunitat

Consulta prèvia per al nou Decret del Consell pel qual es regularà el reconeixement de família monoparental en l'àmbit de la Comunitat

Consulta prèvia per a un nou Decret del Consell pel qual es regularà el reconeixement de família monoparental a la Comunitat Valenciana, ha conclòs .A partir de les aportacions rebudes s'està elaborant l'esborrany del Decret. Durant la seua tramitació s'obrirà un nou procediment de participació ciutadana: un tràmit d'audiència en el qual es donarà publicitat al text i es podran proposar modificacions. 

Per què i para què?

Per què i para què?

La Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del Procediment Administratiu Comú de les Administracions Públiques (BOE 236, de 2 d'octubre de 2015), en el seu article 133, estableix la participació de les ciutadanes i ciutadans en el procediment d'elaboració de normes amb rang de llei o reglaments, amb caràcter previ, mitjançant una consulta pública, a través del portal web de l'administració competent, en la qual es recaptarà l'opinió de les persones i de les organitzacions més representatives potencialment afectades per la futura norma.
Mitjançant el Decret 179/2013, de 22 de novembre, del Consell, es regula el reconeixement de la condició de família monoparental a la Comunitat Valenciana. Amb aquesta norma es pretenia determinar els drets i prestacions que li corresponien a les famílies monoparentals i el suport a la seua situació de vulnerabilitat.
Les famílies constitueixen la unitat essencial de la nostra comunitat i són l'estructura a través de la qual es configura el nostre desenvolupament social, econòmic, polític i cultural.
Compleix una missió insubstituïble tant des de la perspectiva socialitzadora com de realització i desenvolupament personal, d'inserció en la vida social i comunitària de cadascuna de les persones que la formen.

La vulnerabilitat de les famílies monoparentals és molt diversa i repercuteix en molts àmbits de la vida quotidiana. La situació d'aquestes famílies no és homogènia, però el fet que estiguen encapçalades per només una persona progenitora (generalment dona) suposa una didicultat comuna, encara que en cada cas pot estar més o menys agreujada segons les circumstàncies de cada persona i de certes variables com ara nivell educatiu i d'ingressos, activitat laboral...

D'acord amb el Decret 5/2017, de 20 de gener, del Consell, pel qual aprova el Reglament orgànic i funcional de la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives, la competència, direcció i execució en matèria "família" correspon a aquesta administració en virtut de l'article 1. A més abundància, la Direcció General de l'Agència Valenciana d'Igualtat en la Diversitat té competències en "fomentar i desenvolupar una cultura de les famílies que tendisca a promoure el valor de la seua diversitat i benestar, elaborant programes a favor de les famílies, prestant especial atenció a les més vulnerables" (article 17.2, de l'esmentat cos legal).

Per açò i, realitzant una anàlisi del concepte de família monoparental i de la realitat existent, es fa imprescindible l'adequació de la norma vigent a les noves necessitats, passant per una modificació integral de la mateixa.

Mitjançant aquesta consulta prèvia, dirigida tant a la ciutadania com a les organitzacions més representatives que es puguen veure afectats i afectades per la nova norma, es pretén recaptar tota la informació possible que com a subjectes de drets i interessos poden aportar per a fer possible una redacció més exhaustiva del text legal que es pretén transformar i ampliar.

Aquesta consulta no és l'única oportunitat de la qual es participarà per part de la ciutadania i les organitzacions representatives en la configuració del text normatiu sobre les famílies monoparentals perquè una volta s'esgote la present s'elaborarà un esborrany amb una segona participació per a fer quantes aportacions calguen respecte del text concret.