Promoció Drets d'Infància i Adolescència

Promoció Drets d'Infància i Adolescència

SERVEI DE PROMOCIÓ DELS DRETS DE LA INFÀNCIA

Entre les funcions de la Direcció General d'Infància i Adolescència es troba promoure i incentivar els drets de la infància i l'adolescència i la seua participació activa en la societat com a membres de ple dret.

És per això, que a través d'aquest apartat es desenvoluparen les accions dirigides a:

  • Sensibilitzar sobre els drets de la infància i l'adolescència.
  • Potenciar el benestar infantil i el seu desenvolupament personal.
  • Fomentar la cultura de la diversitat, del respecte, la responsabilitat i l'empatia.
  • Estudiar, avaluar i divulgar la situació actual en relació amb els drets de la infància en la Comunitat Valenciana, especialment sobre la violència contra la infància, i promoure la implementació de programes per a garantir el seu respecte i exercici.
  • Dissenyar i executar accions formatives sobre l'aplicació dels drets de la infància pels professionals relacionats amb la infància i adolescència en coordinació i sense perjudici de les competències d'altres centres directius.
  • Dissenyar, fer seguiment i coordinar l'Estratègia Valenciana d'infància i adolescència.

 

 

COMIC LA NOSTRA VEU

El 24 de desembre de 2018 es publicava en el Diari Oficial de la Generalitat La Llei 26/2018, de 21 de desembre, de la Generalitat, de drets i garanties de la infància i adolescència. La mateixa llei contempla, dins del dret a la informació que han de gaudir els xiquets, les xiquetes i els adolescents, que la Generalitat ha d'oferir continguts informatius en format accessible i amigable per a la infància i l'adolescència.
 
Així doncs, s'ha editat un còmic, tant en valencià com en castellà, que pretén acostar el coneixement dels seus drets als xiquets, les xiquetes i els adolescents i que porta per títol La nostra Veu. En aquest apartat podreu accedir al contingut del comic en format descargable, punxant sobre l'imatge.
 


D'igual manera, la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives i Unicef han col·laborat en l'elaboració i edició d'una guia didàctica de suport que acompanya al còmic ‘La nostra veu’. 

L'objectiu d'aquesta guia és fer costat als i les professionals que treballen amb la població infantil i adolescent, especialment al professorat de 5é i 6é de primària, amb activitats de caràcter educatiu i lúdic sobre el còmic ‘La nostra veu’ i els drets que en ell s'aborden. L'objectiu és oferir una eina més per a la incorporació progressiva i transversal de l'educació en drets d'infància en la vida escolar. Per a descarregar la guia, cal pressionar sobre la imatge del marge dret.

 
 
 
 

GUIA LLENGUATGE INCLUSIU

La directora general d'Infància i Adolescència va signar la Instrucció 2/2022 l'entrada en vigor de la qual és el 29 de març de 2022.

Aquesta Instrucció inclou un annex (Guia del llenguatge inclusiu en l'àmbit de la intervenció amb la infància i l'adolescència) amb nombrosos conceptes nous i actualitzacions de conceptes existents que no reflecteixen adequadament les necessitats i oportunitats de la infància i adolescència, i contenen càrregues discriminatòries per a les persones menors d'edat. La guia es pot descarregar pressionant sobre la imatge del marge.

 

 

 

GUÍA PROTEGINT LA INFÀNCIA PER A IMPULSAR ELS SEUS DRETS.

La Guia «Protegint la infància per a impulsar els seus drets Participació infantil i adolescent en contextos de protecció infantil» (que pot descarregar-se pressionant sobre la imatge de la portada) naix de l'interés i la receptivitat detectats per la Direcció General de Infància i Adolescència de la Generalitat Valenciana, SOMLLAR i UNICEF Comité Comunitat Valenciana en dos tallers que sobre participació infantil dirigits a professionals del sistema de protecció valencià al febrer de 2020 es van dur a terme. L'interés manifestat per formar-se en aquest dret de la infància per part de molts i moltes professionals i el que no existiren recursos específics que permeteren posar en marxa estructures i pràctiques permanents de participació infantil en contextos de protecció, va fer que les tres entitats uniren els seus coneixements per a crear un document escrit senzill i pràctic que servira com a introducció i una primera aproximació a un procés que ha de ser construït col·lectivament i en xarxa.

Aquesta guia serveix perquè aquelles i aquells professionals interessades/ts a conéixer millor o iniciar processos que faciliten la participació infantil de xiquets, xiquetes i adolescents que es troben en acolliment residencial puguen conéixer, adquirir seguretat i recursos per a:

  • Incorporar els fonaments conceptuals del dret a la participació infantil al seu enfocament de treball.
  • Posar en marxa pràctiques senzilles que permeten a xiquets, xiquetes i adolescents elevar el seu grau de participació en la presa de decisions de les seues llars, residències i la seua vida quotidiana.
  • Acompanyar eficaçment processos de participació infantil com la creació d'un consell de participació infantil, que generen un canvi positiu de dinàmica general de grups de xiquetes, xiquets i adolescents.
  • El dret a la participació activa s'ha de fomentar i garantir a les persones menors d'edat amb una mesura de protecció en les situacions que els afecten en els diferents contextos en els quals es troben.

 

 

CONVENIS DE COL·LABORACIÓ  

En data 1 de juny de 2020, la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives i la Fundació Unicef-Comité Espanyol, van subscriure un conveni de col·laboració per a la promoció i difusió dels drets de la infància i l'adolescència. Pot consultar-se aquest conveni pressionant sobre el logotip d'Unicef del marge.

De la mateixa manera, el 9 de juny de 2020, es va signar amb la Fundació Save The Children un altre conveni l'objecte del qual és la promoció i difusió dels drets de la infància i l'adolescència en l'àmbit territorial de la Comunitat Valenciana, especialment dels següents col·lectius en major risc de veure'ls vulnerats. Pot consultar-se aquest conveni pressionant sobre el logotip de Save the Children del marge.

Les actuacions realitzades durant 2021 van ser reflectides en sengles memòries aprovades per les respectives comissions de seguiment al març de 2022. S'adjunten a continuació:

Durant 2023, es continuaran duent a terme diferents actuacions contingudes en els citats convenis que tenen una duració de 4 anys.

 

 

BUTLLETÍ SPDIA

Amb el butlletí es poden conéixer les actuacions desenvolupades trimestralment.
 

Butlletí informatiu

Listado documentos